BEL-gemeenten wijzen fuseren af

Redacteur De Gooi- en Eemlander
eemneshuizen

De gemeenteraden van Blaricum, Eemnes en Laren voelen niet voor een fusie met bijvoorbeeld Huizen, wel voor uitbreiding van de samenwerking met deze gemeente.

Dat zeggen de raden in een reactiebrief aan de provincie Noord-Holland. De provincie heeft de negen gemeenten in de regio en Eemnes gevraagd om voor 1 oktober te reageren op drie scenario’s waarin de bestuurlijke toekomst van de regio is beschreven.

Wat de BEL-gemeenten betreft is een fusie niet aan de orde. In 2011 is de bestuurskracht van Blaricum, Eemnes en Laren beoordeeld en voldoende gebleken. Op het gebied van sociale zaken bestaat al een samenwerking met Huizen in de zogenaamde HBEL-constructie. Hierbinnen willen de gemeenten toekomstige ontwikkelingen op het sociaal domein (jeugdzorg, AWBZ en Participatiewet) op gelijkwaardige basis verder invullen.

Noord-Holland heeft aan de gemeenten gevraagd om voor 1 oktober met een reactie te komen. Mede op basis van die reactie gaat een commissie van wijzen aan de slag met het opstellen van een advies dat op 1 april 2014 gereed is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.