De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

1 / 5
Hilversum

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Bezoek de open dag in Agnes Kruidentuin in Maartensdijk, bezoek de nieuwe exposities in de Larense (h)Artgalerij of woon het eerste zomerconcert in de Oude Kerk in Soest bij.

Natuur

Kruiden

Proeven van kruidentapas, een voetreflexmassage krijgen, workshops volgen in het maken van kruidenthee of kruidenazijn, snuffelen tussen de tweedehands kruiden- en tuinboeken of een rondleiding krijgen langs alle uithoeken van de kruidentuin. Het kan zaterdag 15 juli tijdens de open dag, tussen 10.00 en 16.00 uur, in Agnes Kruidentuin aan de Dorpsweg in Maartensdijk.

Jeugd

Workshops

Kunstencentrum Idea in Soest houdt van 10 tot en met 14 juli ZomerKunstWeek voor iedereen vanaf 4 jaar, dus ook voor ouders. Kinderen kunnen kiezen uit workshops als circus, musical en dans en ouders kunnen meedoen met ballet work out of pimp je meubel. Iedereen kan zijn eigen week samenstellen. Tijdens het laatste kwartier van iedere workshop mogen ouders, broertjes en zusjes komen kijken naar het resultaat. De week wordt afgesloten met de presentatie van een minitheaterproductie in Idea. Meer informatie op www.ideacultuur.nl/zomerkunstweek.

Film

Klassieker

Ter gelegenheidvan de tentoonstelling ’Martin Scorsese – The Exhibition’ in Eye in Amsterdam vertoont zowel het Filmhuis Bussum als Filmtheater Hilversum drie van Scorseses films, te weten: Taxi Driver (foto, 1976), Raging Bull (1980) en Goodfellas (1990). Taxi Driver is in Hilversum vrijdag, zondag en dinsdag te zien. Maandag (20.00 uur) draait de klassieker over een taxichauffeur die eenzaam ten strijde trekt tegende verloedering in de stad in Bussum. Hans Walther, een van de vaste filmdocenten van het filmhuis, verzorgt dan ook een inleiding bij de film met Robert de Niro en een piepjonge Jodie Foster.

Expositie

Eigen stijl

Cursisten van kunstschilder en docent Emilie Lindenbergh exposeren van 10 tot en met 31 juli in de (h)Artgalerij van het Brinkhuis in Laren. Lindenbergh stimuleert haar cursisten om een eigen stijl te ontwikkelen, waardoor het werk heel divers is. Ook de gebruikte materialen gaan van olieverf tot pastel. Naast de schilderijen zijn er in dezelfde periode ook beeldjes van brons te zien, gemaakt door de cursisten van beeldend kunstenaar Marloes Eerden.

Cultuur

Wandeling

Vanuit het Huizer Museum aan de Achterbaan in Huizen start zaterdag weer een wandeling door het oude dorp. Een gids voert de wandelaars langs schilderachtige plekjes in het centrum, maar ook in de vissersbuurt. Onderweg ziet men verschillende soorten Hallehus boerderijen, kleine vissershuisje, het Oranje Weeshuis en mooie tuinen. De wandeling duurt ongeveer vijf kwartier en begint om 14.00 uur. Het museum zelf is ook open voor een bezoek aan de historische tentoonstelling en de tijdelijke expositie ’Kunstduet’.

Muziek

Eerbetoon

Voormalig zangeres en zangpedagoge Cora Canne Meijer krijgt vrijdag 7 juli een eerbetoon van zes oud-leerlingen met een concert in het Rosa Spier Huis in Laren waar ze tegenwoordig woont. De sopranen Reina Boelens, Ellen Schuring en Irene Maessen, mezzo sopraan Marga Melerna, tenor Albert Bonema en bas-bariton Frans Fiselier brengen werken die een bijzondere herinnering aan de zanglessen van Canne Meijer met zich meebrengen. Zo klinken delen uit de opera La Bohème van Puccini, maar ook verstilde zangmeditaties en Nederlandse werken. Het concert aan de Esseboom 2 begint om 15.00 uur.

Muziek

Barok

Met de zomervakantie voor de deur start in de Oude Kerk van Soest ook weer de jaarlijks terugkerende zomerserie 2017. Zondag 9 juli zijn het Gonny van Maten (orgel) en Beate Loonstra (harp) die het openingsconcert voor hun rekening nemen. Het tweetal heeft een programma samengesteld met lichtvoetige barokmuziek waaronder een van de beroemde concerten voor orgel en orkest van Händel, werk van zonen van Bach, een adagio van Van Beethoven en het eindigt in Spaanse baroksferen met een Concierto van een frivole pater. Aanvang 14.00 uur.

Natuur

Fietsboot

De voorlopig laatste vogelkijkexcursie door de Eempolder vindt zaterdag 8 juli plaats. Liefhebbers kunnen om 10.00 uur aan de Grote Koppel in Amersfoort opstappen op de fietsboot Eemlijn. Aan boord zijn twee deskundigen die vanaf het panoramadek meer vertellen over de vogels die worden gespot. Zo is er grote kans op het zien van een ijsvogel, ooievaars en misschien wel een lepelaar. In Baarn stapt men van de boot en wordt de tocht per fiets vevolgd door de Eempolder. De excursie eindigt rond 12.30 uur bij café De Plank in Hoogland-West. Deelname kost 7 euro.

Muziek

Carillon

Dankzij een sponsor kunnen ook dit jaar de Zomeravond Concerten op het carillon in de toren bij de Johanneskerk in Laren doorgang vinden. De eigen dorps beiaardier Klaas de Haan bijt dinsdag 11 juli de spits af. Hij brengt een gevarieerd programma met werken van Telemann, Grieg, Debussy, Boedijn en eigen werk. De Haan is niet alleen beiaardier van Laren, maar ook van Rhenen, Bolsward, Heerenveen en Slotermeer. Op 25 juli zal het carillon bespeeld worden door Jasper Stam en op 8 augustus neemt Laura Marie Rueslätten achter de toetsen plaats.

Expositie

Cuba en kunst

In ’Cuban Art Now’ toont Singer Laren tot en met 24 september een particuliere kunstcollectie van een Nederlands echtpaar. De collectie is grotendeels opgebouwd uit kunst die in Cuba werd gemaakt sinds het eind van de jaren negentig. De verzameling wordt voor het eerst samen tentoongesteld en is daarmee het grootste overzicht van hedendaagse Cubaanse kunst ooit. De tentoonstelling biedt werk van internationaal gevestigde kunstenaars als Raúl Cordero, Alejandro Campins, Michel Pérez (Pollo) en José Emilio Fuentes Fonseca oftewel JEFF(zie foto: ’Fidel’, detail).

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.