'Ik daag de politici uit om hun nek uit te steken'

Eddie de Paepe
Hiilversum

De Larense architectuurhistoricus Karel Loeff roept het nieuwe gemeentebestuur van Hilversum op zich actief en zichtbaar in te zetten voor een brede herbestemming van (omroep)monumenten.

,,Met verbazing heb ik kennisgenomen van de plannen van Vitalvast en Strebubouw voor het KRO-eiland. Het ‘oude denken’ over ontwikkelen is kennelijk bij deze bedrijven nog steeds leidraad: we slopen tweederde van een rijksmonument en plempen zoveel mogelijk zielloze appartementen op dezelfde plek. Is dit waar Hilversum op zit te wachten?

Nog meer verbazing heb ik richting de gemeente: ik neem aan dat er een bestemmingsplan moet worden aangepast voor deze plannen. Waar zit de regie in Hilversum? Waarom is het op ambtelijk, dan wel bestuurlijk niveau, geen uitgangspunt om herbestemming van een rijksmonument leidraad te laten zijn bij ontwikkelingen? Het lijkt erop dat de buurt nu moet ‘oplossen’ wat ambtelijk en bestuurlijk niet durft te worden gezegd: nee tegen identiteitsloze ontwikkelingen.

Wordt het niet tijd dat Hilversum naast een centrumvisie ook een visie krijgt op de herbestemming van erfgoed? Een visie die uitgaat van het bestaande, om daarna pas te denken aan nieuwbouw? Is het geen hoog tijd voor het nieuwe gemeentebestuur om zich actief en zichtbaar in te zetten voor een brede herbestemming van (omroep)monumenten?

Met de trend dat meer en meer media zich vestigen in Almere en Amsterdam vormen de resterende omroepgebouwen unieke getuigen van een rijk verleden. Zouden deze niet, met wellicht een (semi-)publieke bestemming, opnieuw het bruisende hart van Hilversum moeten kunnen vormen? Waarom staat ‘De Vioolkist’ nog steeds leeg bijvoorbeeld? Voor de KRO-studio zijn inmiddels ook prima passende herbestemmingsplannen in ontwikkeling.

Ik daag de politici uit om hun nek uit te steken voor een visie op duurzame ontwikkelingen, waarbij het bestaande erfgoed uitgangspunt is.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.