Moeder verwijt gemeente Hilversum nalatigheid na lelijke val zoontje

Verwondingen van Guillaume Stephens (7) nadat hij bij basisschool De Dubbeldekker in een gat met troep stortte.© Foto Michanou Guillaume

Annemarie de Jong
Hilversum

Michanou Stephens uit Hilversum kan er met haar pet niet bij. Haar zoontje Guillaume raakte gewond door - in haar ogen - nalatigheid van de gemeente, maar die piekert er niet over de rekening te betalen.

Ruim een week geleden gaat het mis na schooltijd. De zevenjarige Guillaume speelt op het plein bij openbare basisschool De Dubbeldekker aan de Oude Amersfoortseweg. Hij springt over een muurtje en stort in een diep gat. „Hij kwam op zijn hoofd terecht. Wond bij zijn oor, grote schrammen in zijn nek en op zijn kin. Het had nog veel erger kunnen aflopen. Het gat lag vol troep en scherven. Bijna was hij met zijn oog op een scherpe punt beland.”

Gewaarschuwd

Het gat was eind augustus ontstaan, nadat jongeren de ondergrondse afvalcontainer op die plek hadden opgeblazen, vertelt de Hilversumse. „De gemeente was een paar keer gewaarschuwd over de gevaarlijke situatie. Maar die zette pas afzethekken nadat ik een foto van de verwondingen van Guillaume op Facebook had gezet. Hypocriet vind ik dat.” De moeder stuurt burgemeester en wethouders een brief waarin ze de gemeente aansprakelijk stelt en schadevergoeding eist. „Voor kapotte Nike-gympen, broek en dokterskosten.”

De gemeente ’bertreurt de gang van zaken rondom het voorval’ maar wijst aansprakelijkheid van de hand. „De aansprakelijkheid ligt bij het schoolbestuur waaronder de school valt”, reageert woordvoerster Géke Uninge van Hilversum. „Laat onverlet dat wij onze interne procedures tegen het licht houden en kijken waar zaken beter kunnen. Zo zorgen wij ervoor dat wij sneller kunnen anticiperen op gevaarlijke situaties op ’niet gemeentelijke terreinen’. De publieke veiligheid vinden wij belangrijk en daar zijn wij op aanspreekbaar.” De gemeente zegt dat er ’uitgebreid contact’ is geweest met de moeder, haar zoon en de school. „Gelukkig gaat het weer goed met het jongetje.”

Liegen

Onzin, zegt Michanou Stephens. „Ze liegen gewoon. Er ís geen uitgebreid contact geweest. Een buurtcoach is geweest met een bloemetje. Ik vraag me trouwens af wat mijn zoontje daaraan heeft. Maar dat was het dan. Ik vind dat de gemeente het gewoon netjes moet afhandelen.”

Ze vindt niet dat de school nalatig was. „Die heeft de gemeente gewaarschuwd, die is verantwoordelijk voor openbare veiligheid. Nu is mijn kind erin gevallen, maar het had ook een bejaarde kunnen zijn. Het had voorkomen kunnen worden als er alert gereageerd was. Het was niet nodig.”

Bij Stip, het overkoepelend orgaan van het openbaar onderwijs in Hilversum was niemand bereikbaar voor een inhoudelijke reactie. In het gat is inmiddels een nieuwe container geplaatst.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.