Bijthonden blijven een grote zorg in Soest

© GPD

Hans van Kekenh.van.keken@hollandmediacombinatie.nl
Soest

Meer voorlichting aan hondenbezitters is het belangrijkste wat de gemeente Soest denkt te kunnen doen tegen de incidenten met bijtende honden. Dat blijkt uit de notitie die het college heeft opgesteld, mede na overleg met hondenbezitters.

Aanleiding voor het plan zijn de in Soest - bekend om zijn uitlaatgebieden als de Lange en ook Korte Duinen - terugkerende problemen met bijtende honden. Begin vorig jaar nog werd er op de Lange Duinen een hond doodgebeten. Dat leidde voor de zoveelste keer tot een discussie in de gemeenteraad over wat daartegen te doen is.

Inmiddels is er het voorstel om in de algemeen plaatselijke verordening (apv) een protocol op te nemen, dat vastlegt wat gemeente en politie kunnen doen bij incidenten. Zo worden er inmiddels meerdere keren per jaar verplicht een muilkorf opgelegd, of krijgen honden een aanlijngebod. Toch blijven de problemen met honden een terugkerend item, en drong de gemeenteraad eerder aan op meer aandacht voor preventie. De mogelijkhedsen daartoe lijken beperkt, omdat veel afhangt van de bereidwilligheid en houding van hondenbazen. Maar Soest zal in elk geval meer gaan doen aan voorlichting, zo is het voornemen. Niet alleen aan hondeneigenaren, maar ook aan anderen.

Hondenbelasting

Zo krijgen mensen die een hond aanmelden voor hondenbelasting voortaan een folder met regels over aanlijnen en opruimen van poep, tipos over het vorkomen van bijtincidenten, en de aanbeveling om gedragscursussen te volgen. Ook komen er op de website van de gemeente verwijzingen naar landelijke websites, waarop mensen die een hond hebben informatie kunnen vinden over het voorkomen van bijtincidenten.

De gemeente wijst erop dat veel incidenten zijn terug te voeren op een gebrek aan opvoeding van de hond of het niet herkennen van waarschwuingssignalen van de hond. Soest wijst erop dat de hondeneigenaar altijd primair verantweoordelijk blijft hiervoor. Maar omdat Soest een taak heeft wat betreft openbare orde, is er de notitie. De gemeenteraad bespreekt hem donderdagavond.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.