Fietsers Kortenhoef tijdelijk proefkonijn

Archieffoto Studio Kastermans

Archieffoto Studio Kastermans

Casper van den Broek
Kortenhoef

De Kortenhoefsedijk in Kortenhoef is vanaf zaterdag een halve maand lang een testgebied voor het gebruik van fietsstroken.

Het Fietsberaad, een landelijk kenniscentrum voor het gebruik en de stimulering van de fiets, wil zowel het gedrag van fietsers als van automobilisten onder de loep nemen. Dat gebeurt met camera’s, waarmee anoniem gegevens worden verzameld.

Ook worden er snelheidsmetingen uitgevoerd, zonder dat daar overigens bekeuringen bij worden uitgedeeld. Ze dienen slechts voor wetenschappelijk onderzoek. Herkenbare enquêteurs zullen fietsers naar hun mening vragen en een korte vragenlijst invullen.

Te smal

Volgens dit CROW Fietsberaad weten veel overheden, zoals gemeenten als provincies, vaak niet wat voor een soort fietsstrook op welke weg ze moeten aanleggen. Er gebeuren dan ongelukken, bijvoorbeeld omdat de strook te smal is en fietsers te snel in de berm ten val komen.

Een strook moet twee tot tweeënhalve meter breed zijn, maar minimaal 1,70 meter.

Bij het onderzoek wordt onder meer bekeken hoe groot de bocht is die automobilisten om de fietser heenrijden en met welke snelheid.

Het onderzoek wordt op enkele plaatsen in Nederland gehouden. De gemeente Wijdemeren was bereid om aan het project mee te doen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.