NK Bloemsierkunst in Baarn: ’Moeilijk iets moois van omaplant te maken’

Kristel van Dijk bereidt zich voor op de laatste opdracht in de Orangerie, een handgebonden boeket.© foto studio kastermans/ben den ouden

Nina Menke
Baarn

Bloemen spelen zaterdag in Kasteel Groeneveld in Baarn de hoofdrol. Niet alleen is de expositie ’Bloemkunst’ te bezoeken, ook wordt hier het NK Bloemsierkunst Junioren gehouden. Twaalf finalisten gaan de strijd met elkaar aan.

De wedstrijd is voor deelnemers tot 23 jaar. Ze krijgen drie opdrachten. Winnaar Hidde Klink uit Raalte, mag deelnemen aan de Europese competitie. Maar voordat dit duidelijk is wordt er hard gewerkt in het buitengebouw van het kasteel. De werktafels van de finalisten afgezet met een rood-wit lint. „Alleen bezoekers die lief zijn en hun mond houden, mogen even onder het lint kruipen en langs de tafels lopen.”

Opperste concentratie binnen. Af en toe schiet een trotse ouder het bijgebouw binnen om een glimp van zijn hardwerkende kind op te vangen. Wedstrijdleider Linda Eising houdt alles nauwlettend in de gaten.

De finalisten hebben alleen nog oog voor al het uitgestalde groen. De een haalt met een doek in één beweging alle bladeren van een rozentak af. Een ander ontbladert een roos in dezelfde tijd behendig met een mes.

Finalist Kristel van Dijk (21) uit Nieuwveen vindt het een ’uitdagende’ wedstrijd. „Het is moeilijk iets moois te maken van de materialen die we krijgen. De Kalanchoë die we bij de eerste opdracht kregen is écht een oubollige omaplant. Zie daar maar wat van te maken.”

Alle deelnemers kiezen uit de bloemen die de wedstrijdorganisatie VWB voor hen uitkoos. „Je kunt geen materialen van huis meenemen, dus iedereen is gelijk.”

De eerste opdracht luidt: ’Stel het is feest bij Kasteel Groeneveld. Maak een object waarin de planten en de sta-tafel één geheel worden.’

Deelnemer Hidde Klink (22) uit Raalte was lang bezig met zijn ontwerp. Voor zijn tafel gebruikte hij veel kerstballen, maar kerstmis was niet zijn inspiratiebron. „Kasteel Groeneveld is een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo. Daar komt mijn inspiratie vandaan.” Iedere finalist heeft een assistent mee. Klink werkt fulltime in een bloemenzaak. Zijn werkgever is vandaag zijn assistent. „Hij is écht nog een jonge hond, pikt veel op.”

Van Dijk heeft ook haar werkgever meegenomen. „Erg veel doet hij niet”, grapt ze. Finalist Sanne van der Zandt (21) vindt de wedstrijd ’leuk’. „Ik doe vooral mee om ervaring op te doen. Iedereen heeft een andere stijl en dat is inspirerend.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.