’Komt goed met Landgoed Zonnestraal’

Landgoed Zonnestraal vanuit de lucht.© Archieffoto Studio Kastermans

Henk Runhaar
Hilversum

De overdracht van Landgoed Zonnestraal aan een onbekende koper is een belangrijke stap dichterbij. Volgens woningcorporatie de Alliantie, de huidige eigenaar, worden ’de laatste zaken uitgezocht en teksten opgesteld’.

Daarbij zijn behalve de koper, die vorig jaar overeenstemming bereikte met de woningcorporatie, ook de gemeente Hilversum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed betrokken. Dat meldt de Alliantie desgevraagd. „Alle betrokken partijen hebben zich uitgesproken over het doel om de unieke status van het landgoed te borgen.”

Bij de deal die in de maak is worden volgens de woningcorporatie juridische, praktische en beheertechnische zaken geregeld. De overdracht van het landgoed hangt al een half jaar boven de markt. Achter de schermen ontstond gesteggel, omdat de gemeente niet gerust was op de ontwikkelingen als het landgoed in handen komt van een commerciële partij.

Werelderfgoed

Hilversums monumentenwethouder Nicolien van Vroonhoven beaamt via haar woordvoerster dat er gesprekken worden gevoerd met de ’potentiële nieuwe eigenaar’ van Zonnestraal. „De wethouder heeft vertrouwen in de manier waarop ze met het landgoed willen omgaan. Het gaat de goede kant op.” Het helpt dat de beoogde eigenaar met de gemeente samenwerkt aan het nomineren van Zonnestraal voor de werelderfgoedlijst van Unesco.

Dat het allemaal wat soepeler loopt, is nieuw. Begin dit jaar verweet Hilversum de Alliantie blind te gaan voor de hoogste opbrengst. De woningverhuurder kocht Zonnestraal in 2007 voor 6,3 miljoen euro, maar moet er vanaf omdat het beheer van een landgoed niet hoort bij de kerntaken van een woningcorporatie. Al veel langer werd gezocht naar een koper. De partij met wie de Alliantie er vorig jaar uit kwam, bood volgens de woningcorporatie de vraagprijs.

De koper heeft bedongen dat zijn naam pas naar buiten komt als alles in kannen en kruiken is en de overdracht van het landgoed daadwerkelijk plaatsvindt. Landgoed Zonnestraal staat nog altijd op naam van de gelijknamige besloten vennootschap van de Alliantie.

Garanties

Duidelijk is volgens ingewijden dat de deal pas doorgaat als de nieuwe eigenaar voldoende garanties heeft voor het winstgevend kunnen exploiteren van het landgoed.

Hilversum sloeg dit jaar een advies van het College van Rijksadviseurs in de wind om een strategie te ontwikkelen voor het selecteren van volgende eigenaren, huurders en gebruikers van Zonnestraal. Volgens de gemeente is het beter beschermen van het werelderfgoedwaardige ’ensemble’ op deze manier niet mogelijk, omdat het landgoed geen eigendom van de gemeente is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.