Hilversum breidt betaald parkeren uit

Eddie de Paepe
Hilversum

Het gebied met betaald parkeren in Hilvertsum breidt per 1 oktober uit met de nieuwbouwwijk Villa Industria, de Multatulilaan (tussen Hyacintenlaan en Potgieterlaan) en Potgieterlaan.

Het betaald parkeren in de Electrobuurt is op 1 mei - na een proefperiode - definitief ingevoerd én tegelijkertijd uitgebreid tot aan de nieuwbouw van Villa Industria. De parkeerplaatsen onder de Oude Spoorbaan (bij de Kleine Drift) in deze nieuwe wijk worden openbaar toegankelijk. De gemeente verwacht dat ’ buurtvreemde’ automobilisten die gratis hun voertuig in de Electrobuurt stalden hun heil elders gaan zoeken, onder meer in deze ondergrondse parkeerstraat van Villa Industria.

De Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) en de bewonerscommissie van Villa Industria hebben de gemeente daarom gevraagd het complex toe te voegen aan het ’gereguleerd gebied’, waarin betaald parkeren wordt gecombineerd met parkeren voor vergunningenhouders (bewoners en ondernemers). Uit een enquête blijkt dat een grote meerderheid van de bewoners voor aansluiting bij de Electrobuurt zijn.

Ook aan de andere kant van Hilversum, in het Schrijverskwartier, gaat er iets veranderen.

Taludweg

Op 1 januari 2016 is de parkeerproef betaald parkeren Taludweg e.o. met medegebruik van vergunninghouders gestart. Daarbij is volgens de gemeente rekening gehouden met de mogelijkheid ’dat (delen van) straten in en uit de proef kunnen stappen’.

Dit voorjaar hebben bewoners van de Multatulilaan (tussen Hyacintenlaan en Potgieterlaan) en de Potgieterlaan handtekeningenacties gehouden. ’Direct daarop zijn gemeentelijke enquêtes uitgezet waaruit blijkt dat een meerderheid van de bewoners van deze straten voor aansluiting bij de parkeerproef zijn.’ De betreffende bewoners zijn inmiddels schriftelijk op de hoogte gesteld van de uitslag van de enquêtes, meldt de gemeente. Vergunningen worden verstrekt voor het eerste voertuig (als geen sprake is van parkeren op eigen terrein). Aan vergunningen voor tweede voertuigen stelt de gemeente een maximum. Voor de Electrobuurt worden er maximaal 180 exemplaren voor bewoners en maximaal tien voor ondernemers uitgegeven. In het gebied Taludweg e.o. gaat het om respectievelijk 65 en tien.

Evaluatie

Dit najaar wordt de parkeerproef Taludweg e.o. geevalueerd.

De resultaten van de evaluatie worden vervolgens aan de raadscommissie Verkeer & Beheer voorgelegd voor een advies of de proef definitief moet worden of niet.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.