Nieuwe aanpak voor probleemhuishoudens Hilversum

Valentijn Bartels
Hilversum

De gemeente Hilversum experimenteert een half jaar met een nieuwe methode om inwoners met problemen als armoede en verslaving te helpen.

Aanleiding is het feit dat sommige probleemhuishoudens ’een ernstige bedreiging vormen voor de (geestelijke) gezondheid van een of meer leden van het huishouden’, meldt de gemeente Hilversum.

,,Het gaat om uniek plan waarin een expertteam bindend advies uitbrengt over inwoners met meerdere problemen’’, meldt wethouder Eric van der Want (zorg). Tijdens de proefperiode worden bijvoorbeeld mensen geholpen die problemen als verslaving, een psychiatrische aandoening en armoede combineren.

,,Er is ruimte gemaakt voor vijftig mensen komend half jaar.’’ Wekelijks zitten experts om tafel om probleemgevallen, of huishoudens, te bespreken.

Uit huis gezet

De betrokken instanties zijn de politie, GGZ Centraal, Jellinek, Het Leger des Heils, Sherpa, Versa Welzijn, De Alliantie, Dudok Wonen, Het Gooi en Omstreken, Paarse Pelikaan, PLAN groep, RIBW, Stuurman, Youké en de gemeente Hilversum.

Volgens de leider van het expertteam, Francoise Falkmann, speelt het team alleen een rol in het oordeel over hulpbehoevenden. ,,Bijvoorbeeld als iemand door drugsproblemen en psychische problemen uit huis wordt gezet.’’ Volgens Falkmann is het bindende karakter van het advies nieuw in Nederland.

Blij

Van der Want is blij dat de betrokken organisaties een intentieovereenkomst hebben getekend om de handen ineen te slaan. ,,Door de decentralisatie moeten mensen steeds vaker eigen problemen oplossen, een kwart is echt ingewikkeld en slurpt geld en zorg.’’ De wethouder denkt door deze aanpak ’sneller resultaat te boeken’.

,,Al kunnen we maar een paar van die mensen een beter leven geven, dan is het al geslaagd.’’

De pilot kost 250.000 euro, dat bedrag is onderdeel van geld dat de gemeenteraad al beschikbaar heeft gesteld. Andere gemeenten houden het onderzoek in de gaten. ,,Maar Hilversum is nu nog de vooruitgeschoven post’’, besluit Van der Want.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.