Antistrijkstokbeleid basis van ellende Alpe d'HuZes

Alpe d’HuZes. Archieffoto ANP

Alpe d’HuZes. Archieffoto ANP

Medewerker Internet
Amsterdam

,,Het antistrijkstokbeleid is de basis van de huidige ellende bij Alpe d’HuZes’’. Dat stelt Marcel Beerthuizen, de Hilversumse expert op het gebied van partnership marketing en oud-directeur van SOS Kinderdorpen.

,,Iedere NGO moet kosten maken om haar doel te realiseren’’, legt hij verder uit. ,,Die bedragen zijn plausibel en terecht. Daar is dus helemaal niets mis mee.’’ Volgens hem hebben de grondleggers van Alpe d’HuZes, dat voor KWF Kankerbestrijding met het jaarlijkse wielerspektakel in de Franse Alpen miljoenen binnenhaalt, in het begin al een fout gemaakt. ,,Je moet zo’n organisatie niet optuigen met het idee dat het allemaal vrijblijvend en kosteloos kan. Dat je voor een goed doel gratis moet werken, vind ik een verkeerd uitgangspunt.’’ Hij verwijst naar de Amerikaanse ondernemer en activist Dan Pallotta die verkondigt dat we liefdadigheidsinstellingen moeten belonen naar het werk dat zij doen en de prestaties die zij neerzetten.

Coen van Veenendaal, een van de twee grondleggers van Alpe d’HuZes, had daarom in een eerder stadium duidelijk moeten maken dat hij al dat werk voor de stichting niet onbetaald kon blijven doen, is de mening van Beerthuizen.

Van Veenendaal richtte naast Alpe d’Huzes de stichting Inspire2live op. Die kreeg van het fonds dat Alpe d’HuZes samen met KWF Kankerbestrijding beheert, 5 miljoen euro toegezegd om wetenschappelijk kankeronderzoek te bevorderen. Een van de programma’s van Inspire2live is ’Understanding Life’. Daarvoor ging Van Veenendaal aan de slag. Hij declareerde voor deze klus ruim 160.00 euro. ,,Wij kennen geld toe aan projecten. Wie er wordt ingehuurd om leiding te geven, is niet onze verantwoordelijkheid’’, reageert woordvoerder Stan Termeer van KWF Kankerbestrijding.

De onheilsberichten hadden voor KWF niet op een slechter moment kunnen komen, beaamt hij. Coen van Veenendaal heeft altijd hard heeft geroepen dat er bij zijn stichtingen niets aan de strijkstok blijft hangen. Nu blijkt dat hij voor zijn werk tienduizenden euro’s heeft gedeclareerd, wordt hij op de internetplatforms genadeloos neergehaald. Wat hem wordt toegewenst, gaat erg ver. KWF houdt er rekening mee dat de collectanten, die vanaf maandag langs de deuren gaan voor de jaarlijkse collecte, ook geconfronteerd kunnen worden met dergelijke negatieve reacties. De honderdduizend vrijwilligers die straks langs de deuren gaan worden extra voorbereid op hun taak, nu er zoveel heisa is ontstaan rond de betalingen aan Van Veenendaal. KWF heeft toegezegd de collectanten goed te informeren. ,,Waarschijnlijk zetten we de mogelijke vragen met de juiste antwoorden voor ze op papier. We kunnen al die mensen echt niet zomaar op pad sturen. Terwijl de jaarlijkse collecte compleet los staat van het geld dat met Alpe d’HuZes wordt binnengehaald.’’

Zowel het bestuur van Alpe d’HuZes als het bestuur van Inspire2live gaf niet thuis op het verzoek een reactie te geven. Coen van Veenendaal was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.