Religieuze veren afgeschud in nieuw Elisabethpark

Rondleiding Margot van Impelen.
© Foto’s Studio Kastermans/Leon Dakkus
Lage Vuursche

Omgeven door kapitale landhuizen verrijst op het doodlopende stuk Kloosterlaan, uitlopend in het bos, de nieuwbouw van verpleeghuis Elisabethpark.

De vitrages en gordijnen hangen er al, maar binnen is het een kale bedoeling. De verhuisoperatie voor de 49 bewoners duurt nog een tijdje. D-day is 18 september. Sint Elisabeth heet voortaan Elisabethpark. Met de nieuwe naam schudt het gebouw van zorginstelling Lyvore voorgoed de religieuze veren af. De zusters van de congregatie Onze Lieve Vrouw in Amersfoort zijn al een tijdje weg.

Het oude klooster met kapel, een monument, gebouwd in 1927 blijft behouden. ,,Vroeger waren er soms trouwerijen en diensten in de kapel. Maar binnenkort is dat verleden tijd. De kapel wordt officieel ontheiligd”, aldus Margot van Impelen, leidinggevende van zorginstelling Lyvore.

Sanatorium

De religieuze orde zwaaide decennia de scepter in het toenmalige sanatorium voor patiënten met tuberculose en later het verpleeghuis. ,,Er woont hier nog één religieuze op de afdeling somatiek (lichamelijke klachten, red.). Zij krijgt regelmatig bezoek van kloosterlingen die nu elders wonen.”

Klooster en kapel zijn verkocht aan een gefortuneerde Vuurschenaar. Wat de plannen ermee zijn, is niet bekend, zegt Van Impelen.

De medewerkers krijgen een hele kluif aan de ontruiming, omdat het huis van nok tot kelder vol staat. Ook de verlaten zusterkamers zijn nog ingericht. ,,Meubels, tilliften, rolstoelen en een heel archief. Je wil niet weten wat er allemaal nog staat”, aldus Van Impelen.

De later aangebouwde vleugel wordt gesloopt. Die plek wordt tuin. Voorlopig staat de nieuwbouw pal naast het bestaande gebouw. Het oude monumentale gebouw is zwaar verouderd, met ouderwetse tegeltjes tegen de muren in de gang. Een huiskamer is gemaakt in een grote zaal waar vroeger waarschijnlijk de bedden stonden van tbc-patiënten. ,,Van de week kwam een stuk schoorsteen naar beneden en er was een grote lekkage in de kelder. Vandaar dat er nu huisraad op de stoep staat. Het pand voldoet niet meer aan de huidige eisen. Te weinig privacy, te kleine slaapkamers en gedeeld sanitair’’, zegt Van Impelen.

De nieuwbouw bestaat uit drie gebouwen, Lijsterhof, Vinkenhof en Merelhof, bestemd voor kleinschalig wonen met zeven mensen per groep. Er is een binnentuin, waar dementerenden even een luchtje kunnen scheppen. Een van de gebouwen is voor de 21 mensen die kampen met alleen lichamelijke achteruitgang. ,,De mensen kijken er echt naar uit. Vragen ook in welk appartement ze komen. Bewoners en familie moeten straks meer de regie krijgen. We willen mensen waardig oud laten worden. Welzijn gaat voor zorg. Het is niet meer de traditionele zorg, die centraal staat. Er zijn zo’n 70 à 80 vrijwilligers”, aldus Van Impelen.

Grote badkamer

,,Ieder heeft straks een eigen grote badkamer. Als je gewend bent om elke dag te douchen, is dat geen probleem meer. Er is ook alarmering, die individueel kan worden afgesteld, afhankelijk van hoe goed ter been iemand nog is.”

Van Impelen toont de grote ontmantelde instellingskeuken. De maaltijden komen nu van elders. Na de verhuizing wordt er in de huiskamers gekookt. Mensen ruiken de geur weer van de maaltijdbereiding en helpen mee. ,,We hebben al een wachtlijst. Vuurschenaren hebben geen voorrang bij plaatsing. De mensen komen uit de hele regio, na indicatiestelling”, aldus de leidinggevende.

De herinnering aan de zusters blijft met de eigen begraafplaats achter het tehuis. In de tuin komt het gerestaureerde houten tbc-huisje op draaiplateau, waarmee patiënten vroeger buiten met hun gezicht naar de zon werden gezet.

Meer nieuws uit Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.