Smit krijgt 7734 fusie proteststemmen

Valentijn Bartels
Wijdemeren

Burgerinitiatief Wijdemeren 2020 heeft 7734 handtekeningen verzameld tegen een fusie van Wijdemeren en Hilversum.

Donderdag overhandigt het burgerinitiatief de petitie aan burgemeester Martijn Smit van Wijdemeren. Ook de gemeenteraad van de plassengemeente en de provincie Noord-Holland ontvangen de protestpetitie nog. De eindstand is verrassend, aangezien de teller een paar weken geleden bij de sluiting van de petitie nog op ruim 6800 stond. Op de valreep zijn er dus nog een kleine duizend proteststemmen bijgekomen, die na de sluiting van de fusiepetitie nog moesten worden geteld.

7734 tegenstanders van een fusie met Hilversum op een bevolking van 23.310 inwoners (CBS mei 2016), Wijdemeren 2020 grijpt liever de laatste verkiezingsresultaten aan om het resultaat van hun maandenlang werk te accentueren. „Ter vergelijking, bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2014 in Wijdemeren zijn er 10.970 geldige stemmen uitgebracht. De huidige coalitie van CDA, VVD en PvdA kreeg 6560 stemmen.” Juist die coalitie diende een zienswijze in, waarin een fusie met de grote buurman als serieuze optie wordt genoemd.

De meeste ondertekeningen kwam uit Loosdrecht (2529) en Kortenhoef (2494). Uit Nederhorst den Berg kwamen 1592 proteststemmen, uit Ankeveen 640, uit ’s-Graveland 516, uit Breukeleveen 72 en er kwamen nog 92 ondertekeningen uit ’een onbekende of andere plaats’. 201 dubbele ondertekeningen werden verwijderd en het overgrote deel van de mensen tekende de petitie aan de deur.

Burgemeester Martijn Smit ’neemt kennis van de uitslag’. „Dit is een instrument waarmee de gemeenteraad een afweging gaat maken, net als de uitkomst van D100 gesprekken, de enquête die wij houden en de uitkomst van de bestuurskrachtmeting.” Smit prijst de inspanning van het burgerinitiatief, maar plaatst ook kanttekeningen. „De uitslag geeft een gevoel weer, maar hoe moeten we dan wel verder?” Er is volgens de bestuurder een verschil tussen willen en kunnen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.