Behoud de Eemvallei woedend: vuurwerk Bevrijdingsdag verstoort weidevogels

baarn

De stichting Behoud de Eemvallei gaat aangifte doen tegen het evenementenbedrijf dat aan het einde van Bevrijdingsdag vuurwerk heeft afgeschoten bij de Eem in Baarn. Volgens de stichting heeft het vuurwerk midden in het broedseizoen voor veel onrust gezorgd bij de weidevogels in de Eemerwaard.

De provincie heeft vergunning verleend voor het afsteken van het grote vuurwerk. Dit tot verbijstering van de stichting. 'Nota bene tijdens het broedseizoen en ook precies in het gebied waar onder andere jonge kievitten en hun ouderparen rondlopen. De vogels waren die dag nog door getuigen gezien. De weidevogels zijn volgens de Flora- en Faunawet een beschermde diersoort die niet mag worden verstoord', zo schrijft de stichting in een verklaring.

De Baarnse stichting Behoud de Eemvallei heeft direct telefonisch contact opgenomen met de provincie Utrecht. Een toezichthoudend ambtenaar, ook aanwezig in de Eemerwaard, verklaarde volgens de stichting dat er niets aan de hand was en dat het vuurwerk gewoon door kon gaan. Volgens hem had Vogelbescherming Nederland een rapport uitgebracht waarin zou staan dat een kwartiertje vuurwerk geen effect heeft op de vogelstand, en dat daarom een vergunning was verleend. Navraag bij de Vogelbescherming leert de stichting dat dat rapport helemaal niet bestaat.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.