Regionale schakers maken er feestje van

Enorme drukte in Beeld en Geluid.

Bert-Jan van Oel
Hilversum

Topschakers in Hilversum, dat was wel wat jaartjes geleden. De regionale schaakliefhebbers stroomden woensdag dan ook massaal naar Beeld en Geluid om de spelers van het Tata-toernooi voor een dagje in Hilversum te kunnen zien.

Het Hilversums Schaak Genootschap (HSG) was prominent aanwezig, en hielp bij de organisatie van wat side-events, zoals twee symposia en een toernooi voor kinderen. Maar er waren ook ’Soppers’, leden van de schaakclub Sopsweps’29, die tegenwoordig in Amsterdam speelt, maar nog altijd staat geregistreerd in Oud-Valkeveen.

Gert Pijl, lid van het eerste uur, meldde trots dat elf van de twintig leden in Beeld en Geluid aanwezig waren. Onder die leden ook de toernooi-directeur van Tata Chess, Jeroen van den Berg, persmedewerker Tom Botteman en it-medewerker Lennart Ootes. „Ja, eigenlijk zou Tata niet zonder Sopsweps kunnen”, zei Pijl met uitgestreken gezicht.

Uit vele windstreken waren er mensen naar Beeld en Geluid gekomen. Om wereldkampioen Carlsen te zien natuurlijk, en de Nederlandse koploper, Anish Giri. De drukte was onverwacht groot. Beeld en Geluid bleek uiteindelijk misschien wel een beetje te klein voor dit toernooi. „Of Tata Chess is te groot, dat kan ook”, grijnsde Jeroen van den Berg.

Er werd niet alleen genoten, maar ook gemopperd. Om twee uur, bij aanvang, hoopte het publiek zich op in de gangen naar de grote speelzaal. Daar paste lang niet iedereen in. Velen haakten teleurgesteld af en probeerden elders in het gebouw de partijen te volgen. En dan was er nog iets met de verwarming. Carlsen speelde het eerste uur met zijn jas aan. Toch wel wat schoonheidsfoutjes, dus.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.