Open dag azc: ’Het is geen aapjes kijken’

Bezoeker Jan lansbergen vraagt tijdens de rondleiding wat Iraanse bewoner Fatemeh kookt.© Foto studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Nina Menke
Soesterberg

Asielzoekerscentrum Kamp Zeist aan de Kampweg in Soesterberg opende zaterdag haar deuren voor publiek. „Ik denk nu niet aan mijn problemen.”

Prikkeldraad omheint het azc. 332 vluchtelingen verblijven op deze locatie, onder wie 151 statushouders. 73 asielzoekers mogen niet in Nederland blijven en wachten op hun vertrekdatum. Een klein lokaal met versleten banken en voetbaltafel gaat door voor recreatieruimte. De slaapkamers zijn beklemmend. Bezoekers krijgen een rondleiding van Rosan Jonkers van Vluchtelingenwerk en Vivien Coulier van het COA. „Hoe weten jullie of het gelukszoekers zijn of échte vluchtelingen?”, vraagt een Gooise vrouw. Jonkers antwoordt dat de IND zich daarmee bezighoudt. „Ik vind het niet van belang. Mijn taak is vluchtelingen in te lichten.” Sommige vluchtelingen zijn ook niet meer welkom in hun eigen land. „Zwerven die dan hier?”, vraagt dezelfde bezoeker. Jonkers: „Dan kom je bij het bed-bad-brood-verhaal.”

Het idee is dat omwonenden kennis maken met asielzoekers. Coulier: „Het is geen aapjes kijken. De meeste bewoners vinden het leuk mensen te ontmoeten.” Eén van de bezoekers reageert fel. „Vluchtelingen staan altijd bij mij in de tuin. Dan mag ik op zijn minst ook hier over de drempel stappen.”

Buiten is het feest. De azc-bewoners laten bezoekers proeven van zelfgemaakte gerechten. „Ik heb plezier. Vraag me alsjeblieft niets over waar ik vandaan kom. Dan krijg ik stress”, zegt een Irakees. Een groep mannen uit Syrië danst op Syrische muziek. Ze lachen breeduit. In de keuken legt Iraanse Fatemeh de laatste hand aan haar gerecht. Ze is hier sinds december 2013 met haar negentienjarige dochter. „Het is hier mwah, goed”, zegt ze weifelend. Ze wacht nog steeds op een vergunning. „Ik krijg minder Nederlandse les dan statushouders. Voor vrouwen is hier ook niet veel te doen.” De Iraanse heeft veel stress. „Ik zit zonder werk, zonder huis, zonder toekomst.” Ze vindt het ’oké’ dat er bezoekers over de vloer komen. „Maar sommigen vonden het niet fijn. Vanwege onze privacy.” Soester echtpaar Dirk en Betsie vindt het goed te helpen. „Het is typisch Nederlands alles zelf te willen houden.” Binnen geeft statushouder Adnan uit Syrië een Arabische taalles. Het lokaal ziet er gezellig uit. Paul van Breukelen is docent in het azc. „De lessen zijn heel fysiek. Door uitbeelding is het begrijpelijker.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.