’Bewoners Oost doodsbang voor hangjeugd’

In juni vloog een steen door de ruit. ,,Ik laat het noodglas als signaal zitten.”

In juni vloog een steen door de ruit. ,,Ik laat het noodglas als signaal zitten.”

Susanne van Velzen
Hilversum

Patrick Weening en Greo Reimer winden er geen doekjes om. De bestuurders van wijkvereniging OosterSpoorPlein zijn doodsbenauwd dat het conflict met hangjongeren in de wijk rond de Kleine Drift escaleert. Het recente handgemeen tussen Gilly Emanuels (37) en jongeren die haar bekogelden met een mandarijn kan zomaar eens de druppel zijn.

Weening heeft signalen gekregen dat mensen bereid zijn om Emanuels desnoods een handje te helpen om de jongens aan te pakken. „Als die jongens dan ook hulp inroepen heb je voor je het weet een straatveldslag. Dat is het laatste wat we willen. Dit loopt uit de hand. De maat is voor iedereen vol. De overlast duurt al veel te lang. Ruiten worden ingegooid, spullen vernield, auto’s bekogeld met stenen. Bewoners zijn doodsbang omdat ze geïntimideerd en uitgescholden worden. Durven hun huis ’s avonds niet meer uit.” Weening begrijpt dat Gilly Emanuels de jongens te lijf is gegaan. „Als het bloed je zó onder de nagels gehaald wordt, zou ik hetzelfde gedaan hebben.”

Emanuels heeft sinds het gevecht donderdag voor de deur van haar ijssalon annex Surinaams eethuis heel veel steunbetuigingen gekregen. Ook buurtbewoners durven op Facebook ineens openlijk te vertellen hoe de jongeren hun het leven zuur maken. Ze doen een dringende oproep aan politie en gemeente om nu snel en hard op te treden.

Als burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum dinsdag op bezoek gaat bij Gilly Emanuels (37) van ijssalon ’t Perronnetje zal het grote gat in de ruit hem niet kunnen ontgaan. Begin juni vloog er een steen door de horecazaak aan de Kleine Drift ter hoogte van de Minckelersstraat.

„Er zit noodglas voor en dat laat ik voorlopig gewoon lekker zo zitten. Dan zie je wat hier in de buurt gebeurt”, vertelt Emanuels strijdvaardig. Inmiddels hangen er camera’s in haar zaak. Die had ze begin juni nog niet.

Toch weet ze precies wie de baksteen naar binnen gooide. „De jongens die hier voor de deur hangen en al bijna twee jaar rotzooi trappen. Voor een groot deel gewoon Hollands tuig”, benadrukt Emanuels.

De groep van zo’n twintig jongeren (Nederlanders en Marokkanen) die volgens buurtbewoners de wijk al lange tijd terroriseert, is de groep die eerder voor herrie zorgde op het Jac. P. Thijsseplein en het Ooievaarplein.

Heterdaadje

Politie en gemeente weten wie het zijn, zeggen bewoners en de wijkvereniging. „Ze snakken naar een heterdaadje”, zucht Greo Reimer van wijkvereniging OosterSpoorPlein.

De politie bevestigt dat de groep goed in beeld is. „Maar we moeten wel bewijzen hebben voordat we in kunnen grijpen. Daarom blijven we bewoners ook oproepen om melding te doen bij de gemeente van overlast door jeugd. Samen moeten we het aanpakken.”

Vorig jaar introduceerde burgemeester Broertjes de zogeheten ’integrale aanpak’ van problematische jeugdgroepen waarin strafrecht, hulpverlening en zorg bij elkaar komen. Een positieve benadering waarbij jongeren en ouders ondersteuning krijgen. Alles is gericht op voorkomen van escalatie.

Maar het geduld van de buurtbewoners raakt op zo valt te beluisteren in de wijk. „We worden aan het lijntje gehouden”, zegt een buurvrouw van ’t Perronnetje.

De wijkvereniging wil graag in gesprek met de ouders van de ergste raddraaiers. „Dat verzoek ligt al even bij de gemeente. Die ouders zijn gewoon verantwoordelijk voor de daden van hun kinderen. Ze kunnen niet doen alsof het ze worst is. Dit moet stoppen. Haal de angel eruit door de leider vast te zetten. Het duurt allemaal te lang.”

Alle betrokken partijen hebben dinsdag overleg over de situatie rond de Kleine Drift.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.