Brand in bedrijf leidt tot groot alarm in Naarden (update)

naarden

Een brand bij een bedrijf op Gooimeer-Zuid groeide maandagnacht uit tot een alarmsituatie in Naarden. Het pand van Bon Bon partyservice aan de Amsterdamsestraatweg 23 brandde totaal uit, de brandweer was tot diep in de nacht bezig met blussen.

,,De brandweer heeft professioneel meteen de naastgelegen panden afgeschermd, zodat de brand beperkt is tot één pand'', constateerde burgemeester Joyce Sylvester van Naarden. Zij was snel na de melding ter plekke. Nog voor ze was opgepiept had ze uit de sirenes die ze vanuit haar huis hoorde begrepen dat het flink loos was. ,,Het was wel even spannend, vanwege het dak dat ging instorten.'' Vanwege de enorme rookontwikkeling en verbrande brokstukjes die door de wind werden meegevoerd richting Naarden-Vesting heeft zij direct opdracht gegeven metingen te verrichten naar schadelijke stoffen. Tweeënhalf uur na uitbreken van de brand werd opgeschaald naar 'grip 2', een voor deze regio zeldzaam niveau van staat van alarm. Het hield voor Sylvester in dat zij de plaats van de brand moest verlaten in in het gemeentehuis een rampenstaf moest leiden. Die zou in de loop van de nacht bepalen welke maatregelen genomen moesten worden ten aanzien van de gevaarlijke stoffen. Het gevaar van overslaan van het vuur was toen al geweken.

Met name op de Vaartweg stonden veel bewoners om het vuur te zien. Later, toen velen al in bed lagen, laaide het vuur in het grote gebouw op twee plaatsen op, onder meer aan de kant van de Naardertrekvaart. Bewoners ervoeren de brand als angstaanjagend. ,,Vijftien meter hoge vlammen, het leek een orkaan, de vlammen wervelden en het vliegvuur spoot eruit.''

Aanvankelijk kwamen deeltjes neer op ter hoogte van de Meerweg en zuidelijk van de Vesting. Toen de wind in de loop van de nacht draaide vlogen de stukjes brandende gips uit het dak tot ver in Bussum (onder meer Brediusweg) en zelfs Blaricum (Bijvanck).

De vrijgekomen deeltjes die bij de brand neerkwamen op straat in Naarden zijn niet schadelijk voor de volksgezondheid, zo meldde de gemeente in een SMS-alert om 7.49 uur. Bewoners die aanvullende informatie wensen kunnen daartoe de gemeentesite www.naarden.nl bezoeken of telefonisch navraag doen op 035-6957811. Martin van Berkel van Arresto automatisering was met zijn vrouw Jacqueline vanuit Bussum naar zijn bedrijf aan de Energiestraat gesneld. Een kennis die langs de brand fietste had hem ingeseind. ,,We zagen vanuit het raam op de bovenverdieping van ons pand het vuur eerst richting Naarden-Vesting gaan en toen onze kant op komen.'' Sein om zoals Jacqueline zei 'het hart van het bedrijf' naar de auto te brengen. Toen het gevaar door de watermuur die vanuit hoogwerkers van de brandweer was opgeworpen bezworen bleek, konden ze de computers en harde schijven met back-ups weer uit de auto laden. ,,Het was geen paniek, alles ging weloverwogen'', zegt Jacqueline. Ze stelde ook de foto's van haar kinderen veilig, die in lijstjes op het kantoor van haar man stonden. ,,En de foto's van de kinderen van de secretaresse ook. Je kunt ze zo opnieuw laten afdrukken, toch wil je ze niet prijsgeven aan de vlammen. Misschien moederinstinct.''

Frits van Rooijen uit Naarden was ook snel na de brandmelding ter plekke, die hem was doorgegeven door de beveiliging. Hij belde zijn compagnon Daan Willemsz uit Almere en samen gingen zij ter plekke om te zien hoe hun bedrijf Elco Burners de brand bij het buurpand zou doorstaan. ,,Aan de kant van de brand is het magazijn gelukkig leeg'', zegt Van Rooijen. ,,De brandweer heeft er slangen doorheen gelegd'', vult Willemsz aan. ,,Als ze die weghalen, kunnen wij naar huis.'' Het weliswaar lege magazijn stond vannacht wel vol water. Kwestie van dinsdag de verzekering laten komen, reageren de mannen van het bedrijf dat branders van groot tot klein voor ovens tot en met stadsverwarming levert gelaten.

De Amsterdamsestraatweg is maandagnacht voor doorgaand verkeer gesloten. De brandweer pompte met enorme slangen water uit de trekvaart, nodig voor de watergordijnen en blusstralen die vanuit hoogwerkers op de brandhaar waren gericht. Politiewoordvoerster Leonie Bosselaar meldde dat er geen slachtoffers bij de brand te betreuren waren en dat de brand in het midden van het pand was begonnen. Bert Koopmanschap, postcommandant van de Naardense brandweer, vertelde dat de brandweer nog net een personenauto uit het pand van Bon Bon wist te duwen. Daarna greep het vuur om zich heen en werd in het pand blijven te gevaarlijk. Voor de brandweer zat er niets anders op dan het pand uit te laten branden en te voorkomen dat de vuurzee zou overslaan naar naastgelegen bedrijven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.