’Hilversumse Voedselbank is onze redding, de keukenkast zat nog nooit zo vol’

’Hilversumse Voedselbank is onze redding, de keukenkast zat nog nooit zo vol’
Op de nieuwe plek van de Voedselbank vullen ’klanten’ de tassen onder meer paasbrood, vlees en groente.
© Foto’s Studio Kastermans/Ben den Ouden
Hilversum

Buiten bij de Hilversumse Voedselbank op de nieuwe plek aan de Oosterengweg zwelt de rij aan. Een jonge vrouw barst in huilen uit.

Bij hoge uitzondering mag ze alvast naar binnen. „Ze heeft paniekaanvallen”, verklaart coördinator Henske Jakobs van de Voedselbank. Het is de eerste uitgifte-dag van de Voedselbank in het nieuwe onderkomen van werkervaringsbedrijf Heelo aan de Oosterengweg 44. „Het gaat als een geoliede machine”, zegt Jakobs. „Deze ruimte is prachtig.” Een groot verschil met de vestiging op het Lucentterrein waar de voorziening moest wijken voor woningbouw en de wc op het laatst werd doorgespoeld met meegebracht water.

’Hilversumse Voedselbank is onze redding, de keukenkast zat nog nooit zo vol’
Ruim voor start de beginnende rij bij de voedselbank.

De rij voor de Voedselbank is gemêleerd. Piepjonge moeders met kinderwagens, aan lager wal geraakte ondernemers, werklozen, van alles. Farngis Khorrami wacht al twee uur op een stoel buiten. Ze breit een roze trui voor haar dochter. „Tegen de stress. De een steekt een sigaret op, ik ga breien.” De zestigjarige vrouw uit Iran kwam dertig jaar geleden naar Nederland en woont na een scheiding op kamers. „Ik ben blij met de voedselbank. Rondkomen van veertig euro in de week lukt niet.” Ze is vrijwilligster in verpleeghuis De Boomberg. „Thee schenken, oude mensen liefde en aandacht geven. Weet je, ik voel me rijk, want ik heb Jezus in mijn hart.”

Paasstol

Een 57-jarige Hilversummer - chique sjaal, gepoetste bruine schoenen en zakelijke donkerblauwe jas - is dolblij met het voedselpakket. „Ik ben benieuwd of er iets extra’s voor Pasen in zit.” Bingo. „Paasstol met spijs!”, glundert hij. Witlof laat hij liggen. Hij is geen ster in de keuken. „Ik ga voor de kant-en-klaarmaaltijden.” Hij zoekt al een tijd werk als facilitair medewerker. „Valt niet mee.” Hij wil niet met zijn naam in de krant. „Dan gaan mensen lullen, hè.”

Elf vrijwilligers delen elke donderdag tegen de 120 pakketten uit. De inhoud varieert van groente, brood, vlees, zuivel, koek, chips, fris, taart, zeep, waspoeder, tot karamelvla met vleugje zeezout.

Huilen

„Ik ga zo huilen”, zegt een 49-jarige Hilversumse, die voor het eerst volle boodschappentassen ophaalt. „Zóveel! Het lijkt wel kerst, sinterklaas en mijn verjaardag tegelijk.” Ze is meegesleept door haar 57-jarige vriendin. „Ik barstte de eerste keer ook in tranen uit, overweldigd door de hoeveelheid”, zegt haar vriendin, die een goede baan had maar ’deels is afgekeurd’. „Ik had toen maanden alleen brood gegeten. Voordat ik voor hulp aanklopte, moest ik echt een drempel over. Een worsteling. Je denkt dat je jezelf moet redden.”

Een gezin met drie jonge kinderen is vaste klant. Ze zitten in de schuldsanering, vertelt de man. „Ik ben drie jaar dakloos geweest. De voedselbank is onze redding. De keukenkast zat nog nooit zo vol.”

In aanmerking

Volgens de Voedselbank weet nog niet iedereen die er recht op heeft de weg naar de voorziening te vinden. In 2017 zijn de normen om in aanmerking te komen:

- Een eenpersoonshuishouden heeft slechts 200 euro per maand over om van te leven na aftrek van de vaste lasten (o.a huur, energie, gas, water, verzekeringen, aflossing schulden).

- Voor ieder extra gezinslid wordt dit bedrag met 80 euro verhoogd.

- Dus voor een vierpersoonshuishouden is het bedrag 200 euro + 3 x 80 euro = 440 euro.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Keuze van de redactie