Zes gewonden bij ringsteken in Eemnes en Laren

1 / 3
Susanne van Velzen
EEMNESLAREN

Bij het ringsteken op Koningsdag in Eemnes en Laren zijn zes gewonden gevallen, onder wie een drie weken oude baby uit Bussum. In Eemnes reed een op hol geslagen ponykar het publiek in.  In Laren viel een vrouw tijdens het ringsteken achterover van de wagen en raakte zwaargewond aan haar hoofd. In beide gemeenten werd het ringsteken direct afgelast.

De politie startte meteen een onderzoek naar de toedracht van de ongelukken. Het ringsteken in Eemnes vond plaats op de hoek Torenzicht-Plantsoen. Rond kwart over twee ging het daar helemaal mis. Vriendinnen Nouschka Rigter (12) en Ilse Verhoef (12) uit Eemnes zaten op de kar achter Nouschka's pony toen deze waarschijnlijk door het enthousiast joelende publiek op hol sloeg en in een bocht rechtdoor ging. Er was meteen paniek en ontreddering bij de toeschouwers van het traditioneel populaire Koningsdagevenement.

De meisjes vlogen met kar en pony het publiek in. Nouschka Rigter brak daarbij haar pols en raakte gewond aan haar been. Zij is met een ambulance naar Tergooi in Blaricum gebracht. Zondagmorgen kon ze het ziekenhuis weer verlaten. Haar vriendin Ilse liep schaafwonden op.

Een wandelwagen met daarin een baby van drie weken uit Bussum werd geraakt door de ponykar en viel om. De baby is ter observatie in het ziekenhuis opgenomen. De ouders van het kind liepen ook licht letsel op. Een oudere vrouw die in het publiek stond raakte aan haar heup gewond en is eveneens met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Twee kinderen die op een hek zaten te kijken naar het ringsteken werden ook geraakt en hielden diepe vleeswonden over aan het ongeval. Zij konden ter plekke door ambulancepersoneel worden geholpen.

,,Ik schrok me rot’’, zegt Ton Rigter uit Eemnes. Het oud CDA-raadslid is de vader van het 12-jarige meisje dat in het ziekenhuis belandde. Zondagmiddag is hij nog enigszins aangeslagen over het voorval. ,,Ik heb de nacht bij mijn dochter in het ziekenhuis doorgebracht. Ze heeft een pin in haar pols gekregen en de wond aan haar been is gehecht. Ik heb het niet zelf zien gebeuren. Ik stond achter de ring. Ik was wel binnen no time bij haar. Ze zijn het publiek ingevlogen heb ik begrepen. Ze zat met een vriendin op de kar achter haar eigen pony. De mensen langs de kant zijn altijd heel erg enthousiast. Het lijkt erop dat de pony daardoor van slag raakte en rechtdoor het publiek ingeschoten is. De meisjes vlogen van de kar. De pony is niet gewond geraakt. Die staat inmiddels weer op stal. Dit is pure pech. Het kan de beste koetsier overkomen. We hebben een paardenbedrijf en mijn dochter is al haar hele leven in de weer met paarden. Het blijven dieren. De organisatie van het ringsteken was perfect'', benadrukt Rigter.

Het hele dorp was na het ongeval in rep en roer. Burgemeester Roland van Benthem van Eemnes kwam ter plekke zijn medeleven betuigen. Ook voor de ouders en grootouders van de drie weken oude baby Mark de Boer uit Bussum was het schrikken. Grootvader Ruud de Boer is zondagmiddag nog in Tergooi Blaricum bij zijn kleinzoon geweest. ,,Hij is daar nog steeds. Wordt goed bewaakt. Zijn ademhaling was nog niet helemaal goed. Mijn zoon mark kreeg de pony over zich heen. De hoefafdruk staat op zijn rug. En mijn schoondochter Anne viel doordat de kar tegen haar aankwam. Ze moest de wandelwagen loslaten. De wagen viel om. Gelukkig is de baby er niet uitgerold. Ze zijn alledrie met de ambulance naar Blaricum vervoerd. Mijn zoon kon zaterdag weer naar huis. We zijn allemaal nog in shock.''

Kort voor het ongeluk met het ringsteken in Eemnes, raakte bij hetzelfde  evenement in Laren een vrouw gewond. Volgens de politie is nog niet duidelijk waardoor deze vrouw achterover van de kar viel en op haar hoofd op straat belandde. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie ziet zondagmiddag geen reden meer om verder onderzoek te doen. ,,Het zijn in beide gevallen ongelukken. Strafbare feiten zijn er niet'', zegt een woordvoerster van de politie.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.