Brandstiching pizzeria: recherche ziet geen link met andere ’aanslagen’

Politie en brandweer doen onderzoek bij de getroffen pizzeria.

Politie en brandweer doen onderzoek bij de getroffen pizzeria.© Studio Kastermans/Leon Dakkus

Henk Runhaar
Hilversum

De recherche ziet vooralsnog geen verband tussen de brandstichting die pas geopende pizzeria Pyramide aan de Neuweg in Hilversum in de as legde en min of meer vergelijkbare brandstichtingen in de regio. Dat meldt een woordvoerster desgevraagd.

Vorig jaar was het raak in Bussum en Huizen. In Bussum was Friethuis ’t Ouwe Dorp in het centrum begin mei doelwit. Uit camerabeelden bleek dat de dader hier net als bij de brandstichting op de Neuweg naar binnen ging en maar net op tijd kon wegkomen voor de steekvlam. In Hilversum liet de dader zijn jerrycan van schrik vallen.

Bij de patatzaak in Bussum werd een jerrycan in de omgeving gevonden. Deze zaak is eigendom van een ondernemer met een Koerdische achtergrond. Opvallend bij deze brandstichting is dat de dader een sleutel van de voordeur had. Deze zaak heeft de recherche nog steeds in onderzoek.

In Huizen ging het op 21 augustus om kapsalon Oasis in winkelcentrum Oostermeent. De ruiten werden ingegooid en er werd iets brandends naar binnen gegooid. De zaak is van een man van Irakese komaf.

Niet verzekerd

Woensdag namen eigenaars Ibrahim en Samira Samad met een expert de schade op bij pizzeria Pyramide. ,,We zijn definitief niet verzekerd. De aanvraag was in behandeling, maar er is geen voorlopige dekking. Een zware klap. Het betekent dat we alles zelf moeten leeghalen’’, zegt Samira.

,,Maar we laten ons niet kapot maken. We zijn hardwerkende mensen zonder vijanden. We willen weer opnieuw beginnen, we weten alleen nog niet hoe. De buurt staat voor ons klaar, hartverwarmend.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.