Einde van Huizer zeilschool is nabij

Eddie de Paepe
Huizen

Het einde van het Zeilcollege Huizen is volgens Jan Schra onafwendbaar. De Huizer verkoopt zijn boten, terwijl zijn broer Henk zich tot de gemeente wendt in het hoogopgelopen familieconflict.

Henk Schra doet in een brief van vijf bladzijden (exclusief bijlagen) aan de gemeenteraad zijn kant van de kwestie uit de doeken. Hij wendt zich tot de raad omdat de gemeente eigenaar is van het - in erfpacht uitgegeven - terrein op de kop van de Aanloophaven waarop sinds jaar en dag de zeilschool annex botenverhuur is gevestigd.

Henk Schra reageert op de door zijn broer Jan aangekondigde sluiting van de zeilschool. De reden voor deze drastische stap, zo meldde Jan in deze krant, is dat Henk weigert in het familiebedrijf te investeren.

Onwaarheden

Henk schrijft nu aan de gemeenteraad dat dit een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken is. ’Jan Schra brengt een groot aantal onwaarheden in de publiciteit’, meldt hij onder meer. Henk spreekt van een diepgaand conflict waarvan ’ook nog eens’ Jans dochter Sophie ’het slachtoffer dreigt te worden’.

Verder stelt hij Jan verantwoordelijk voor het achterstallig onderhoud aan de gebouwen en de ’voortgaande verloedering van de omgeving door het opslaan van wrakke schepen, oude boottrailers en andere losliggende materialen, roestige ijzerwaren etc.’. Dit is ook ’de (woon)omgeving aan de kop van de Aanloophaven onwaardig’.

Ten slotte benadrukt Henk dat zijn broer de familie-BV - houder van het erfpacht en eigenaar van de opstallen - ’financieel en bestuurlijk in gijzeling houdt’.

Daar klopt volgens Jan niets van. „Mijn broer heeft juist honderd procent van de macht”, reageert hij op de brief. „Hij heeft op een slinkse manier die BV van mijn dochter afhandig gemaakt. Hij blokkeert alles, staat nergens voor open.”

„Ik heb al een tijdje geleden tegen iedereen gezegd dat ik geen zeilschool meer kan doen. Ik ben 65 en dan kan je niet meer kinderen van twaalf in een bootje les geven. Vandaar dat ik een opvolger zocht.” Daar heeft zijn oudere broer volgens hem een stokje voor gestoken. „Het enige wat hij wil is de boel verkopen, cashen. Hij maakt alles stuk en ik kan hem niet tegenhouden.”

De Huizer is slechts eigenaar van de boten die in de afgelopen seizoenen voor verhuur en lessen zijn gebruikt. „Ik heb er al een aantal weggedaan. De zeilschool ligt nu echt op zijn rug. Heel triest om te zien. Ik heb het 45 jaar met plezier gedaan.”

Camping

Dat Henk nu ook de Huizer gemeenteraad bij het hoog opgelopen familieconflict betrekt, kan volgens Jan positief uitpakken. „De gemeente moet zorgen voor leuke dingen voor de burgers. Als ik Huizen zou zijn, zou ik deze kans grijpen en de kop van de Aanloophaven betrekken bij de nieuwe kustvisie. De gemeente moet toch zorgen voor leuke dingen voor de burgers? Op deze plek zou bijvoorbeeld mooi een kleinschalige camping kunnen komen.”

Jan hoopt op een ’wijze actie’ van de gemeente, die een ’machtsmiddel’ in handen heeft. Indertijd is namelijk bepaald dat de erfpachthouder op het terrein een zeilschool moet exploiteren. „Als de gemeente constateert dat dat niet gebeurt en actie onderneemt, zou ik dat zeer toejuichen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.