Verpauperd winkelrijtje Herenstraat op de schop

In het verpauperde complex in het centrum van Hilversum komen vier woningen waar werken aan huis mogelijk is.© foto: susanne van velzen

Susanne van Velzen
Hilversum

Twee jaar geleden beloofde Menno van der Schaar zijn ernstig verpauperde panden aan het brinkje op de hoek Herenstraat en Veerstraat te renoveren. Daarna bleef het stil en verstofte de boel nog verder. Maar eindelijk lijkt er toch schot in de zaak te zitten.

Makelaar De Koster en architect Cees van der Goes uit Hilversum hebben namens de eigenaar een plan voor de complete restauratie van het monumentale pand ingediend bij de gemeente. Een subsidie van Hilversum is noodzakelijk voor het opknappen van het gemeentelijk monument. Er ligt nu een tekening voor het realiseren van vier ruime woon/werkeenheden aan het brinkje in het centrum van Hilversum.

,,Beneden werken en boven wonen”, legt Van der Goes uit. ,,Oorspronkelijk waren het winkels met erboven woningen over twee verdiepingen. De benedenverdieping is ook prima geschikt als atelierruimte. Er komen in ieder geval geen winkels terug.”

De Herenstraat met rechts de panden die nu opgeknapt gaan worden.© foto: Gooienvechthistorisch

Het blok met de karakteristieke winkelpanden, een ontwerp uit 1931 van architect P. C. van Uchelen, staat al twaalf jaar leeg en biedt al die jaren een troosteloze aanblik.

Armetierig

De gemeente Hilversum is opgetogen dat er eindelijk iets gaat gebeuren met het complex. De ingediende plannen worden nu beoordeeld. Nadat het aangrenzende historisch buurtje opgeknapt is, valt extra op hoe armetierig het blok erbij staat. De gevels verpauperen in rap tempo. De houten kozijnen zijn totaal verrot. Verf bladdert aan alle kanten. Deuren en ramen zijn dichtgeplakt. Geen reclame voor het Hilversumse centrum. De panden worden anti-kraak bewoond.

Het omplex in de vorige eeuw toen het nog volp in gebruik was© foto: Gooi en Vecht Historisch

Het brinkje was ooit een A-locatie voor winkels. Maar de plek behoort niet meer tot het zogeheten kernwinkelgebied. Dat maakt de weg vrij om er een combinatie van wonen en werken te creëren.

,,We gaan het op basis van de oude tekeningen helemaal terugbrengen in de oorspronkelijke stijl”, zegt architect Van der Goes, die gespecialiseerd is in het herstellen van structuren in binnensteden. ,,Het is een prachtig complex. Er zaten oorspronkelijk stalen ramen met kleine ruitjes in. En de glazen kap op de begane grond is bijzonder. Ook het brinkje voor de deur knappen we meteen op. Dat is nu een saai verhard pleintje dat vol staat met fietsen en brommers en een bankje waar niemand gezellig gaat zitten. Daar moet weer groen komen. Een plek waar je lekker buiten kunt zitten.”

De Koster Makelaars beheert het complex al tientallen jaren voor eigenaar Van der Schaar. Makelaar Peter Meinsma: ,,Het is nu wachten op de toezegging van de gemeente voor een bijdrage in de renovatiekosten en dan gaat het echt gebeuren. We hopen na de zomer van start te kunnen. Ik ben een aantal keren binnen geweest. Daar word je niet vrolijk van.”

De vier atelierwoningen gaan na de grootscheepse opknapbeurt in de verkoop. De winkelpanden waar schoenmaker Paul Harmsen en Multivlaai zitten behoren ook tot het complex. Die worden niet verbouwd en blijft de eigenaar verhuren. Het deel van het blok aan de Veerstraat is in 1980 al verkocht.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.