Drukste Huizerdag ooit: ’Huizer móet hier bij zijn’

Pret op het Oude Raadhuisplein.© foto studio kastermans/danielle van coevorden

Nina Menke
Huizen

Ondanks het strandweer was het zaterdag megadruk op de Huizerdag. Fanatieke verkopers, snuffelende marktbezoekers en swingende bands. „Het is echt ’op z’n Huizens’ gezellig.”

Ontelbaar veel kramen vullen de Kerkstraat. Tijgerpanty’s, portemonnees, amateurschilderijen, stoffige boeken, zelfgemaakte sieraden en dekbedovertrekken vliegen je om de oren. En dan zijn er nog heel veel drank- en eetstands. Kipsaté, suikerspinnen, poffertjes, bier, soft- en schepijs, gerookte paling, churros en muffins. Marktlui proberen hun waar aan de slenterende menigte te slijten. „Lekker kipsateetje mevrouw, voor na het biertje?” „U bent vast op zoek naar een nieuwe auto?” Het lijkt onmogelijk met lege handen thuis te komen. Laat staan met lege maag.

Huizers Marlin (13) en Nicole (13) zijn met zijn tweeën op stap. „We gaan vaker naar de Huizerdag. Echt leuk. Lekker rondlopen.” De sieradenkraam konden ze niet weerstaan. „Kijk, we hebben zelfgemaakte armbandjes gekocht.” Ze komen voor de sfeer. „En voor winnares Maan van The Voice of Holland. Zij treedt vanavond op.”

Bij sommige kramen is het rustig. Bij die van Jam van Winkel staat zelfs helemaal niemand. Op bordjes presenteert Van Winkel brood met chutney, jam en honing. „Verkoop gaat minder dan gedacht. Ach, je weet het nooit.” Geen honing aan de kraam dus. Zijn buurman heeft meer geluk. Mensen vliegen als bijen op de prentenkraam af. Huizense Nina Hilbrink (44): „Ik wil een prent van iemand die handwerkt. Ik doe dat namelijk zelf en zo’n afbeelding is leuk voor in mijn atelier.” De verkoper stelt haar teleur. „Die hadden we wel.” Hilbrink is met een vriendin. „Vorig jaar had ik zelf een kraam. Toen regende het, dus dit is heerlijk. Alleen iets te veel Ibiza style dit jaar.”

Verderop is een verkoper in slaap gevallen. Zijn hoofd knikt steeds schrikachtig op zijn schouder. Als een klant iets vraagt, kijkt hij verdwaasd op. Voorbij het Oude Raadhuisplein lijkt een vader van zijn kind af te willen. ’Tien euro’ staat er op een kartonnetje. Een voorbijganger grapt: „Lekker goedkoop zo’n kind.” Zijn zoontje vraagt: „Is dat kind écht te koop?” „Nee, ze verkopen de babybox”, antwoordt hij lachend.

Op Plein 2000 is ’Bands on Stage’ te bewonderen. Als de winnaar bekend wordt gemaakt, slaan mensen op hun bovenbenen voor tromgeroffel. Band A.C.E.S wint. Dj Jekoz laat de menigte swingen. Vooraan zitten vier vrienden op een rij in hun scootmobielen. Jaap van der Tas (63): „Wij gaan elk jaar. Is toch super. Jong en oud door elkaar.” Voorzitter Boudewijn van Meggelen van Stichting Huizerdag is tevreden. „Drukste editie ooit. Super leuk.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.