Reuzenei gaat op transport

Marja en Ton van Woerkom bij het grootste mozaïekei ter wereld, dat bij hen in de tuin staat.

Marja en Ton van Woerkom bij het grootste mozaïekei ter wereld, dat bij hen in de tuin staat.

Peter Schat
Hilversum

Nog even alle vogelpoep en alg wegpoetsen en het mega-ei aan de Soesterdijkerstraatweg in Hilversum is klaar voor vertrek. Het kunstobject gaat zaterdag op een dieplader naar de kunstmarkt in Ootmarsum, vlakbij de Duitse grens.

Het hijsspektakel in de voortuin aan de Soestdijkerstraatweg 139 begint zaterdag rond negen uur. ,,Veel te vroeg. Ik ben een avondmens”, zegt kunstenares Marja van Woerkom (68). ,,Ik blijf in bed, dacht ik eerst. Anders ga ik me er mee bemoeien en aanwijzingen geven.”

Ze lacht. ,,Maar ik zet een grote pot koffie en iedereen is welkom. Ik hoop dat ze hem heel houden.” Het ei wordt dé eyecatcher van de kunstmarkt op 28, 29 en 30 augustus in het historische Ootmarsum. Hilversum zit twee weken zonder.

Geduld

Al bijna een halve eeuw is kunstenares Marja van Woerkom bezig met gekleurde steentjes. Het begon toen ze zwanger was en haar keuken werd verbouwd. Van stukjes tegel maakte ze een Mickey Mouse-mozaïek voor de kinderkamer. ,,Ik heb alleen geduld voor dit, verder voor niks. Het is een soort therapie”, zegt ze.

De villa met galerie staat vol met eigen creaties. Wandpanelen, geluksballen, geboorteballen, sterrenbeelden en levensgrote vrouwenbeelden. Een deel gaat mee naar de kunstmarkt, die 40.000 bezoekers trekt. Thema is, hoe toepasselijk: ’Kunst, uit stukjes en beetjes’.

Schrik

Al tien jaar staat het kunstei met koeien, krokodillen en kamelen in mozaïek op de oprijlaan van Marja en Ton van Woerkom. ,,Het grootste mozaïekei ter wereld; 3,5 meter hoog en 8 meter omtrek. Geen andere gek die ook zoiets maakt. Twee jaar lang dag en nacht aan gewerkt. Ik heb zitten huilen: ’Het komt nooit af’. Toen het klaar was, zag ik mezelf op tv. Schrok me rot, ik zag er tien jaar ouder uit. Zoveel energie had het me gekost. Als ik vooraf had geweten hoeveel werk het was, had ik het nooit gedaan.”

Het ei trekt veel bekijks. ,,Laatst stond een idioot het heen en weer te schudden.” Eén keer eerder maakte het een uitstapje; naar het Pluimveemuseum in Barneveld. Later wilde Van Woerkom het kunstwerk aan de gemeente Hilversum schenken. ,,Voor op een rotonde. Maar ze wilden het niet. ’Er staan koeien op en Hilversum is geen boerendorp’. Ja echt, dat zeiden ze. Nu krijgen ze het niet meer, ik ben geen jojo.”

Veel mozaïeken maakte ze in de jaren dat ze vanwege haar mans werk in het Midden-Oosten woonde. Zoals drie portretten in opdracht van het koningshuis van Saoedi-Arabië. ,,Heel bijzonder, want vrouwen mochten niet werken.” Ze is een perfectionist. ,,Als een werk niet mooi is, dan sla ik het in elkaar en begin ik opnieuw. Ik maak het allereerst voor mezelf. Al verkoop ik nooit meer iets, dan nog geniet ik er van.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.