’Alle peertjes maar weggegooid’

Hilversum

„We hebben alle peertjes weggegooid. De appelboom en moestuintjes van Albert Heijn deden het ook fantastisch. Maar ja, blijkbaar op lood”, verzucht een bewoonster van de Turfstraat in Hilversum. Net als buren maakt ze zich zorgen over de ernstige verontreiniging van de grond met lood.

„Wat een gedoe. We hadden voor- en achtertuin net opnieuw laten inrichten door een hovenier.”

De viezigheid, met mogelijk gezondheidsrisico’s, werd ruim een half jaar geleden toevallig ontdekt door de gemeente Hilversum bij het voorbereiden van de rioolvervanging in de Turfstraat. „Het zat dicht bij de erfgrens van een particuliere tuin”, zegt een woordvoerster.

In opdracht van Hilversum deed adviesbureau Tauw in oktober nader onderzoek, waarbij in flink wat tuinen grondmonsters zijn genomen. Daaruit blijkt dat de verontreiniging verder verspreid is dan gedacht. „We willen nu een volledig beeld van het hele gebied. Daarvoor hebben we toestemming nodig van nog meer bewoners om in hun tuin te boren.”

Het gaat om het gedeelte van het Rode Dorp tussen Turfstraat, Vossenstraat, Bodemanstraat en Loosdrechtseweg. Sinds de tweede helft van de negentiende eeuw zat hier industrie (Hilversumsche Stoomspinnerij en Weverij, later timmer- en meubelfabriek Gebr. Van Houtem en daarna de Gooische Cartonnagefabriek). In de jaren dertig van de vorige eeuw verrees de woonwijk.

Maandagavond praat de gemeente de buurt bij tijdens een bijeenkomst in de Bethlehemkerk. Arts-directeur René Stumpel van de GGD Gooi en Vechtstreek legt dan uit wat het gevaar van lood in de grond is. Hij wil daar voor de bijeenkomst niets over kwijt, zegt hij desgevraagd. Vast staat volgens de gemeente dat lood ’op langere termijn risico’s met zich mee kan brengen’. Het goedje is direct aan de oppervlakte en tot gemiddeld anderhalve meter diepte aangetroffen.

Turfstraatbewoner Ed Bandsma is er niet gerust op. „Kleine kinderen die zand met lood in hun mond stoppen, kunnen er een hersenbeschadiging door oplopen. Hier wonen veel jonge gezinnen.” Hij vreest dat Hilversum de verantwoordelijkheid voor het saneren van de grond afschuift op de bewoners, het gaat immers om particuliere grond. De gemeente wijst erop dat de provincie Noord-Holland beslist over saneren. Hiervoor zijn normen gesteld. Als de vieze grond niet wordt weggehaald kan de provincie een ’gebruiksbeperking’ opleggen, die ook in het kadaster wordt opgenomen. „Denk bijvoorbeeld aan afdekken van de grond of geen groenten of fruit uit eigen tuin eten.”

Dat doet wat met de waarde van zijn huis, vreest bewoner Erik Borst van de Turfstraat. „Over mijn kinderen maak ik me geen zorgen. Ik ben zelf opgegroeid in een buurt in Zwolle waar een metaalbedrijf had gestaan. Nooit last van gehad.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.