Commotie in Nederhorst over petitie tegen ’megastal’

Ronald Frisart
Nederhorst den Berg

Opwinding zaterdagmiddag op het dorpsplein in Nederhorst den Berg. Inzet van de commotie was de petitie tegen de ’megastal’ die aan de Eilandseweg zal verrijzen als het melkveebedrijf daarheen wordt verplaatst dat nu nog is gevestigd aan het Juliana-Bernhardplein.

Een groepje verontruste inwoners wilde tegen de bouw van die stal bij de Vechtoever - die volgens hen tot 12 meter hoog mag worden en zo groot als een half voetbalveld - handtekeningen inzamelen. De gemeente heeft een bestemmingsplan gemaakt om de bedrijfsverplaatsing mogelijk te maken.

Bij aankomst op het plein werden de actievoerders opgewacht door een groepje zeer boze mensen, onder wie de vader van de huidige boer. Enkele voorbijgangers - maar niet de vader van de boer - uitten zich dreigend, vertelt een van de actievoerders. Deze probeerden uit te leggen dat de petitie niet is gericht tegen het melkveebedrijf, maar tegen de volgens hen veel te ruimte grenzen die de gemeente in het bestemmingsplan trekt.

Het bord tegen de ’megastal’ dat de actievoerders vrijdagmiddag langs de Eilandseweg hadden geplaatst, had de vader van de boer zaterdagochtend al weggehaald.

Melkveehouder Cock Verweij zelf was zaterdag gewoon op zijn bedrijf. Over de opwinding op het dorpsplein had hij wel vernomen, maar hij wilde er desgevraagd alleen over kwijt dat ’het van geen kant klopt’ wat de actievoerders zeggen over het bestemmingsplan. ,,Verder wil ik niet reageren, want het is niet mijn stijl om via de krant te communiceren.’’ Hij wil rustig afwachten hoe de procedure met het bestemmingsplan verder verloopt.

Om de boel niet op de spits te drijven hebben de initiatiefnemers van de petitie besloten geen handtekeningen meer in te zamelen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.