Aanleg zanddepot KNSF-terrein Muiden mag van rechter

© Archief Studio Kastermans

Tamar de Vries
Muiden

De aanleg van het zanddepot op het KNSF-terrein in Muiden mag beginnen. De voorzieningenrechter in Utrecht heeft donderdag de vergunning goedgekeurd die de gemeente Muiden heeft verleend.

Tegen de aanleg van het zanddepot was een rechtszaak aangespannen door Muider Fred Winnubst. Winnubst is voormalig wethouder en tegenwoordig gemeenteraadslid van de PvdA. De partij verzet zich al geruime tijd tegen het zanddepot. Bij de rechter probeerde Winnubst als omwonende nog een keer de aanleg van het zanddepot - dat vlakbij zijn tuin komt te liggen - te voorkomen. Winnubst vreest overlast en milieuschade.

Het zand is nodig als voorbelasting van de grond waarop een van de eerste fasen van de woningbouw gaat plaatsvinden.

Wat mee speelt in de overwegingen van Winnubst is dat het bestemmingsplan De Krijgsman nog niet onherroepelijk is. Zolang dat niet het geval is, mag Muiden geen ontwikkelingen toestaan die onomkeerbaar zijn. Grond voorbelasten waarvan nog niet zeker is dat daar woningbouw op gepleegd wordt, vindt hij ontoelaatbaar vooruitlopen op de zaak.

KNSF Vastgoed, de projectontwikkelaar van het terrein, wil graag in oktober beginnen met het aanrijden van zand. Het bedrijf betoogde dat de aanleg van het depot juist een milieuvriendelijke oplossing is.

Het zand komt bij SAA-One vandaan, het is overbodig geworden bij het werk aan de verlegging van de A1 en de bouw van het aqua-ecoduct bij Muiden. Het zand hoeft niet eerst naar een andere opslag. De rechter gaf het bedrijf en de gemeente gelijk.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.