’Hij liep waggelend, aan de kant van de huizen’

Een bewoonster van een pand aan de Smalle Weesp geeft de politiemensen op het water aanwijzingen.© Studio Kastermans/Leon Dakkus

Oskar van Alphen.© Facebook

1 / 2
Henk Runhaar
Weesp

,,Hij liep waggelend. Alleen, heen en weer zwaaiend met zijn blindenstok. Maar wel aan de kant van de huizen, niet bij het water’’, vertelt een medewerker van ’t Heertje aan de Herengracht in Weesp. Voor zover maandagavond bekend, is de opname van de beveiligingscamera van dit eetcafé het laatst bekende spoor van Oskar van Alphen (46).

Dat was om 02.36 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag. Sindsdien is de blinde Weesper verdwenen.

Na zoekacties in het weekend in de watergangen in het centrum van het stadje, zochten brandweerduikers en specialisten van de politie maandag opnieuw. Ook familie en vrienden hielpen mee. Met een sonarboot van de politie werd uitgebreid gezocht in het water aan weerszijden van de Zwaantjesbrug.

De vermissing is in Weesp het gesprek van de dag, zeker als mensen de hulpdiensten bezig zien. Een vrouw die pal aan het water woont, vertelt de politiemensen in de boot wat zij weet. In de loop van de middag zet de brandweer duikers in om de vijver aan de Jozef Israëlsstraat te doorzoeken. Het water ligt aan de looproute naar Van Alphens flat in de buurt van het station.

Vier biertjes

Ook ’t Heertje ligt op de route naar huis vanaf café Bijna Thuis aan de Nieuwstad. Hier bracht de medewerker van een incassobureau die avond uren door. Hij was absoluut niet dronken toen hij tegen half drie vertrok, verzekert café-eigenaar Dave Brakkee. ,,In al die tijd had hij vier biertjes op, meer niet. Als hij niet meer recht had kunnen lopen, hadden we hem thuis gebracht. Hij komt hier al 26 jaar.’’

Weespers wijzen er op Facebook op dat een lichaam door de krachtige stroming in korte tijd naar het Amsterdam-Rijnkanaal kan worden meegevoerd. ,,Hangt er vanaf of de sluis bij Muiden openstaat’’, nuanceert de brugwachter.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.