Hilversum strikt de hoogste zweefmolen

Hilversum heeft een primeur met de 80 meter hoge zweefmolen.

Hilversum heeft een primeur met de 80 meter hoge zweefmolen.

Susanne van Velzen
Hilversum

Als woensdagmiddag de laatste kraamhouders van de woensdagmarkt hun spullen ingepakt hebben, wordt een groot deel van het Marktplein in Hilversum twee weken het domein van de kermisondernemers. De opbouw van de jaarlijkse kermis start woensdag. Vrijdag gaat hij open.

Met de komst van de gloednieuwe attractie Around the World XXL, een 80 meter hoge zweefmolen, heeft Hilversum een primeur. Het is de eerste kermis in Nederland waar de zweefmolen draait. De Zweefmolen heeft net een maand op de kermis in Praag gestaan en is nu in tien vrachtwagens op weg naar Hilversum.

De eerste tekenen dat de jaarlijkse kermis in aantocht is zijn de geparkeerde kermiswagens op de ventweg langs de Kamerling Onnesweg. Op de Diependaalselaan staat al een paar dagen een opvallende vrachtwagen van American Wipp, een van de publiekstrekkers op de kermis. Aan het Jagerspaadje hebben de eerste exploitanten hun woonwagens geïnstalleerd. En ook de kermisschool is gearriveerd.

Kermis op de Langestraat in Hilversum in april 1976. Het jongetje maakt een rondje in de tram op de draaimolen in 1950.

Kermis op de Langestraat in Hilversum in april 1976. Het jongetje maakt een rondje in de tram op de draaimolen in 1950.© foto’s Sagv

Spookhuis

Een van de kermisondernemers die er al vroeg staat is Rinus de Weijer, van schommelattractie Ultimate. Met Rinus Scherphof organiseert hij sinds een aantal jaren voor de gemeente Hilversum de kermis. ,,We staan in de top 5 van populaire koningskermissen. Je hebt Den Haag, Rotterdam, Haarlem en dan Hilversum. Het is een enorme maar leuke klus om de kermis te regelen. We beginnen al in juli met het vastleggen van de publiekstrekkers. Daar moet je snel bij zijn. Je wil toch ieder jaar iets nieuws hebben.De zweefmolen en spookhuis Thriller zijn de toppers dit jaar. Dankzij Amsterdam hebben we ze. De gemeente wil op de Dam geen kermis meer. Nu komen ze graag naar Hilversum.”

Maar ook in Hilversum werd de kermis ooit door de gemeente verboden. In 1899 om precies te zijn en de gemoederen onder de burgers liepen zo hoog op dat er een dode viel. De wevers werkten hard en kenden weinig vertier. De jaarlijkse kermis, ook toen al op de Groest, was in de 19e eeuw het enige moment van ontspanning. Er werd veel alcohol gedronken en de ’bandeloze lichtzinnigheid’ van de kermisbezoekers bracht de gemeenteraad ertoe om de kermis af te schaffen. Het leidde tot een grote bevolkingsoproer waarbij de ruiten van de woning van burgemeester J.C. Gülcher sneuvelden. Een jaar later keerde de kermis terug. In 1920 werd de kermis nog een keer verboden.

De Weijer: ,,De kermis is allang niet meer weg te denken in Hilversum. Het is een echte traditie voor de hele familie. Lekker griezelen in het spookhuis, poffertjes eten. En we houden de prijzen laag. Kinderattracties zijn maximaal 2,50 euro. De weersvoorspellingen zijn gunstig. Vorig jaar was het koud hoor met 10 graden. Het beste kermisweer is toch een graad of 19 met een lekker zonnetje.”

Programma kermis Hilversum

De kermis in Hilversum opent vrijdag 20 april om 11.00 uur en duurt tot en met maandag 30 april. Er staan dertig attracties op het Marktplein en de Groest. Van grote publiekstrekkers als de Around the world XXL (zweefmolen van 80 meter), Spookhuis Thriller en de Mega Booster tot de klassieke draaimolen, suikerspintent en Breakdance. Zondag 22 en 29 april is er ook straattheater op en rond de kermis. Meer info: www.kermishilversum.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.