Piet Hein pronkstuk van vaarweek

Het Koninklijke jacht Piet Hein. © pr foto

Valentijn Bartels
Loosdrecht

Het Koninklijke motorjacht Piet Hein is tijdens de zogeheten Pampus Easy Week van 13 tot en met 21 augustus te zien bij de Koninklijke Watersportvereniging Loosdrecht.

Het huwelijksgeschenk van Koningin Juliana en Prins Bernhard uit 1937 is het pronkstuk van de tiende editie van de week die vooral in het teken staat van zeilen.

Van oudsher dankt de vaarweek zijn naam aan de ontspannen manier waarop deelnemers zeilen over de plassen. Minstens zo belangrijk zijn gezelligheid en borrels. Het pronkstuk, 31 meter lang, arriveert op zaterdag 13 augustus aan de Loosdrechtse kant van de Mijndense sluis.

Nadat het jacht aanlegt bij de Koninklijke Watersportvereniging is er een diner om de week in te luiden.

Op zondag 14 augustus kunnen jongeren de indrukwekkende boot bezichtigen, terwijl ouders later op de dag mee kunnen varen op het huwelijksgeschenk uit 1937. Ook wordt er een heuse Piet Heintrofee vergeven aan bestuurder van de Optimist die de Piet Hein het snelst weet te volgen.

De rest van de week is de boot beschikbaar voor een select gezelschap. „Wij weten nu al dat er veel belangstelling zal zijn voor een vaartocht op de Piet Hein. Er kunnen per tocht niet meer dan 30 mensen aan boord, waardoor we niet iedereen tevreden kunnen stellen”, meldt de organisatie van de Easy Week. Het doel is om geld in te zamelen waardoor onderhoud en restauratie van de Piet Hein in de toekomst mogelijk blijft.

Naast de aanwezigheid van de bekende boot zijn er veel races te volgen. „Er gaan één keer per dag, om 14.15 uur, 50 pampussen over de startlijn”, aldus de organisatoren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.