Woonlasten Hilversum gaan omhoog, parkeervergunningen goedkoper

Leander Mascini
Hilversum

Met een houten koffertje zoals op Prinsjesdag werd de presentatie van de begroting woensdagavond omgedoopt tot ’Broertjesdag’.

Grootste meevaller uit de presentatie van het financiële plan is het feit dat de parkeervergunningen veel goedkoper gaan worden, mits de gemeenteraad akkoord gaat met het plan. Waar een plek in het centrum nu nog 150 euro kost, moet men straks 75 euro aftikken. Buiten het centrum kost een ’kaart’ nu nog 60 euro, maar dat gaat dus naar 30 euro. De parkeertarieven blijven wel hetzelfde.

Het overgrote merendeel van de huishoudens gaan er echter op achteruit, zo blijkt uit woorden van wethouder Karin Walters (financiën). „De afvalstoffenheffing gaan met 7 procent omhoog, de rioolheffing met 7 procent omlaag. Dat compenseert elkaar. Maar de ozb gaat ook met 2,4 procent omhoog. 75 procent van de huishoudens gaat hierdoor meer betalen.” De woonlasten in 2019 nemen toe met 1,47 procent, maar de stijging is daarmee wel lager dan de inflatie. Hilversummers die er niet op achteruit gaan, zijn volgens de wethouder eenpersoonshuishoudens die in een huurhuis wonen.

Volgens Walters bevat de begroting van 2019 wensen van alle coalitiepartijen. „En daar is geld voor nodig.” Zoals in het coalitieakkoord besproken gaan de wijkagenten echt de wijk in, om het daar veilig te houden. Ook komen er extra boa’s „zodat mensen zich netjes gedragen in de wijken”.

Marktondernemers gaan er met deze begroting op vooruit, zij gaan minder betalen voor hun kraam. Die prijzen gaan met 6 procent omlaag.

Daarnaast blijkt dat het bouwen en verbouwen van scholen meer geld gaat kosten door de aantrekkende markt. Daar is dus meer geld voor gereserveerd. Daarnaast slijt de toplaag van de binnenring sneller dan verwacht. Een extra kostenpost van 350.000 euro. Ook het budget van wmo (met 1,5 miljoen) en jeugd (1,3 miljoen) moet omhoog. Hilversum gaat de komende vier jaar 26 miljoen euro extra uitgeven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.