Rooien bomen Rode Dorp: ’waanzin’ of safety first?

Afbrekende takken leveren ook gevaar op voor spelende kinderen op het pleintje© Foto Caspar Huurdeman

Jetty Claus
Baarn

Niets ligt bij veel mensen zo gevoelig als het omhakken van bomen. Ook in het karakteristieke arbeiderswijkje het Rode Dorp in Baarn is de jobstijding over acht zieke paardenkastanjes als een bom ingeslagen. ’Waanzin, paniekvoetbal’ noemt Claire Bitter van de Breitnerstraat het collegebesluit.

Met spoed zijn gisteren snoeiwerkzaamheden begonnen in het belang van de veiligheid. ,,De aannemer onderzoekt of er acuut gevaar is. Als dat zo is, gaat de hele boom direct om”, aldus een woordvoerster van de gemeente. Het is de bedoeling dat alle acht uiteindelijk het loodje leggen. ,,Er wordt een reguliere kapprocedure gestart. Die duurt wel twee maanden. Bewoners kunnen bezwaar te maken”, aldus de gemeente.

B en w stonden gisteren voor een lastige keuze, omdat het beeldbepalende bomen zijn in het wijkje dat valt onder het beschermd dorpsgezicht. Er gaat een brief naar de buurtbewoners. ,,Ik wil er wel voor op de barricade”, zegt Bitter. Zij betwijfelt of de acht er echt zo slecht aan toe zijn.

De kastanjebloedingsziekte ontstaat door een zeer besmettelijke bacterie, die de stam aantast. Er lekt een stroperige vloeistof uit, de bast scheurt en delen rotten weg. De ’mysterieuze’, veelal dodelijke kwaal rukt sinds tien jaar op in ons land. Ook de kastanjes in het Rode Dorp worden al een tijd regelmatig gecontroleerd. Zaterdag brak plotseling een grote tak af.

Volgens buurtbewoners horen de kastanjes heel erg bij het buurtje. ,,Het is een plaatje”, aldus Roland Grift. Ook Nancy van der Meent gaat het ’erg aan het hart’. Maar voor Grift is de keuze snel gemaakt als het gevaarlijk is voor spelende kinderen. ,,Dan moet je niet moeilijk doen.”

Claire Bitter zegt veel mensen gesproken te hebben die de ingrepen ’absurd’ vinden. ,,Bij een herfststorm valt er soms ook een tak van een boom.” De gemeente kiest niet voor de meest ingrijpende aanpak. Dan zouden alle ongeveer twintig kastanjes in één keer gekapt worden. Een zure appel, maar na jaren heb je dan weer een mooie aanblik.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.