Verdachte afpersingszaak familie De Mol komt vrij

Saskia Knegtering

Dirk M. (70), die heeft bekend John de Mol en het gezin van zijn zus Linda de Mol te hebben bedreigd en afgeperst, wordt uit voorarrest vrijgelaten.

Dat gebeurt omdat uit onderzoek blijkt dat hij aan een ernstige vorm van dementie lijdt, bepaalde de raadkamer van de rechtbank in Utrecht donderdag.

De psycholoog en psychiater die hem hebben onderzocht, verwachten dat zijn gezondheid verder zal verslechteren als de man in de cel blijft zitten. De raadkamer heeft wel als voorwaarden voor zijn vrijlating gesteld, dat M. zijn paspoort moet inleveren en geen contact mag hebben met de familie De Mol. Ook moet hij op de volgende zitting bij de rechtbank op 18 juni verschijnen.

Spijt

De advocaat van M., Paul Emmelot, had om schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt gevraagd. Hij deed dat, nadat de deskundigen de ziekte bij zijn cliënt hadden vastgesteld. Het Openbaar Ministerie heeft zich niet tegen de vrijlating verzet.

Op 3 maart betuigde de man nog spijt voor de rechtbank in Utrecht. Hij vond het „heel verschrikkelijk” wat hij heeft gedaan. „Het spijt me verschrikkelijk voor de familie De Mol en mijn eigen familie”, zei hij toen tegen de rechters. „Ik weet niet hoe ik dit goed moet maken. Het is allemaal heel erg. Ik wil dat ik het terug kon draaien, maar dat kan ik niet.”

De man uit Zeist werd 3 december opgepakt en zat sindsdien in de cel. M. terroriseerde volgens het OM ruim een jaar lang de gezinnen van John en Linda de Mol. Dat deed hij met dreigbrieven waarin hij 5 miljoen euro eiste.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.