Centrum van Baarn mag grootschaliger

De Brink, al jaren onveranderd.© Archieffoto

Joost Reijnders
Baarn

Het is er te krap, terwijl er zoveel meer kan. Grootschalige evenementen bijvoorbeeld. En nu de gemeente de winkelstraten gaat opknappen - er is tussen de 1,1 en 1,5 miljoen euro voor gereserveerd - mag er ook wel eens iets aan de Brink gedaan worden.

Dat vinden de centrumwinkeliers, verenigd in de Coöperatieve Vereniging Centrum Ondernemers Baarn, kortweg Centrum Baarn. Ze timmeren zelf al flink aan de weg, met minstens een weekeinde in de maand een groot evenement in het centrum. Maar er moet meer mogelijk zijn, vinden ze. De Brink is prachtig, stelt de Coöperatie, maar erg onhandig. Net als Amsterdam een kermis heeft op de Dam, zo zou ook de Baarnse kermis op de Brink moeten zijn. Maar je kunt ook denken aan een openluchtbioscoop, aan vuurwerkshows, of straatartiesten. Kern van het verhaal is dat het op de Brink, als hart van het Baarn, gezellig moet zijn. Wat de winkeliers betreft verdwijnt de muziektent. Het is een sta-in-de-weg en zelfs niet geschikt om er muziek in te maken. Een mobiel podium zou wat de Coöperatie betreft een veel betere optie zijn. Ze vinden dat er te veel bomen op het plein staan. Zo was er voor de playfountain van tien bij tien meter afgelopen zomer maar één plek geschikt op de hele Brink. De winkeliers stellen voor een aantal bomen te verplaatsen, inclusief de kastanje bij het monument. Ze suggereren de bomen in een halve cirkel te herplanten als een afbakening van het plein. En de groenvoorziening rond het plein, die mag ook wel weg. Doel is een open en overzichtelijk plein, met ruimte voor grote evenementen en een echt hart van het dorp.

Vergunningen

De winkeliers signaleren dat er altijd gedoe ontstaat rond vergunningen. Buren protesteren, zodra het woord evenement valt gaan de stekels overeind. Bovendien zijn er veel verschillende regelingen met allemaal hun eigen documenten. De winkeliers stellen het college van b en w voor om speciale regeling voor de Brink te treffen, zodat er vrijstelling voor evenementen kan worden gegeven. Dat maakt het allemaal een stuk gemakkelijker.

Het antwoord van het college wordt late deze week verwacht.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.