HCAW wil aanhaken bij de top vier

HCAW-coach Ivan Rodriguez. Foto Studio Kastermans

Bert Jan van Oel
bussum

Voor Mr.Cocker HCAW moeten de donkere jaren nu echt voorbij zijn in de hoofdklasse. De aanval op de top vier en de bijbehorende kampioensgroep moet dit seizoen worden geopend. ,,Als we de kans krijgen, dan zullen we deze met beide handen grijpen”, aldus coach Ivan Rodriguez. ,,Maar het is onrealistisch om van de spelers te eisen dat we dit jaar al in de top vier gaan eindigen.”

Ruim twee jaar geleden moest HCAW een complete herstart maken nadat zowat de gehele selectie was vertrokken. Noodgedwongen werd de focus gelegd op eigen jeugd en regionaal talent. In het seizoen 2012 was het overleven geblazen, waarna vorig jaar onder regie van Rodriguez zichtbaar progressie werd geboekt. In de tweede helft van het seizoen won HCAW van bijna alle ploegen uit het linkerrijtje, maar in de degradatiegroep ging het nog bijna mis. Mede door het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler werd AdoLakers en niet HCAW veroordeeld tot het spelen van promotie-/degradatiewedstrijden.

Die degradatiegroep zit Rodriguez nog altijd niet helemaal lekker. ,,Door te weinig ervaring hebben we niet de juiste resultaten gehaald. Dat hoort bij het leerproces. Wat alleen snel wordt vergeten is dat we extreem veel afwezigen hadden. Er waren vijf spelers zwaargeblesseerd en drie spelers waren naar de Verenigde Staten vertrokken om daar te spelen. We konden niet beter dan we hebben laten zien.”

HCAW wil dan ook doorborduren op de tweede helft van vorig seizoen. Daarvoor is pitcher Ivan Granados teruggekomen in de vallei. De Venezolaan met Spaans paspoort was vorig jaar soms nauwelijks te raken. Daarnaast zijn de slagploeg en defensie versterkt met infielders Kevin Weijgertse (Amsterdam), Roy Seltenrijch (Kinheim) en Rossini Frolijk (UVV).

,,Jongens met veel ervaring en kracht. Daarnaast zijn er twee rookie pitchers bijgekomen, van wie het plafond heel hoog ligt. Ze moeten zich echter nog wel ontwikkelen.”

Manager Frank Mooijman laat weten dat er niet meer gekeken wordt naar extra buitenlandse versterking. ,,We hebben voldoende slagkracht in huis gehaald om daarmee een buitenlander te vervangen.” Of dit voldoende zal zijn om de gevestigde orde (Kinheim, Amsterdam, Pioniers en Neptunus) te verslaan is nog de vraag.

Rodriguez: ,,We moeten vooral niet te veel gaan denken en vooral gewoon gaan honkballen. Ik ben er zeker van dat we dichterbij de top vier zijn gekomen. We gaan dan ook de beste prestatie van de afgelopen jaren neerzetten.”

Een vraagteken is ook de kracht van met name de clubs uit het rechterrijtje van afgelopen jaar. UVV zag bijna de volledige selectie vertrekken nadat de geldkraan was dichtgedraaid, Hawks raakte ook een groot aantal goede spelers kwijt na het eerste seizoen in de hoofdklasse en bij AdoLakers rommelt het op bestuurlijk niveau aan alle kanten.

Rodriguez maakt zich daar niet zo druk over en richt zich op zijn eigen ploeg. Zeker na de in zijn ogen goed verlopen voorbereiding. ,,Ik heb het gevoel dat we meer een team zijn. De spelers zijn ook een jaar ouder en verder in de ontwikkeling. Het proces gaat zoals we gehoopt hadden.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal