Het leven van cabaretier Jasper van Kuijk

Jasper van Kuijk.

Jasper van Kuijk.© Foto Jaap Reedijk

Rudolf Hunnik
Baarn

De derde cabaretvoorstelling van Jasper van Kuijk heet ’Onder de streep’. Dit keer staat niet het leven centraal van een fictief personage, maar dat van hemzelf.

Van Kuijk heeft een hectisch leven waarin hij cabaret combineert met schrijven, lesgeven aan de TU Delft en een gezin met drie piepjonge kinderen. In ’Onder de streep’ stelt hij een belangrijke vraag: is een leven met meer kennis echt veel beter?

Van Kuijk (1976) staat in cabaretland bekend als een cabaretier met een verhaal. Hij begon bij de elfmansformatie ’Delfts Blok’, waarmee hij in 2001 het Groninger Studentencabaretfestival won. In 2010 won hij zowel de jury- als de publieksprijs tijdens het cabaretfestival Cameretten.

Zijn eerste voorstelling ’t Kan nie op’ (2013) ging over een personage dat het leven alleen ervaart via de televisie. Een jaar later speelde hij in ’Schoon schip’ (2014) een gewetenloze zakenman.

De cabaretier legt uit dat, wat zijn personages in zijn voorstellingen vertelden, altijd maar een deel over hemzelf ging. Bij ’Onder de streep’ gaat het alleen over zijn eigen persoonlijke leven.

„Ik heb drie kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar. Daarnaast geef ik twee dagen per week les in industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit en doe ik onderzoek. Ook schrijf ik columns voor de Volkskrant en nu schrijf ik mee met de televisieserie ’Koefnoen’.”

Onvermogen

Thematisch gezien gaat ’Onder de streep’ over kennis en het onvermogen dat blijft, ook als je deze kennis bezit. „Kennis vind ik fantastisch. Maar is meer kennis beter? Ik loop tegen de kennisverslaving van Facebook aan. Dat je zoveel vrienden hebt en denkt: ken ik die allemaal? Dat je ze niet durft te verwijderen. Door sociale netwerken weten we meer van onze familie en vrienden dan we misschien willen. Het is te veel om te kiezen, online vooral.”

Sinds hij kinderen heeft staat zijn leven op z’n kop. „Want wat lukt er op een dag met drie jonge kinderen? Vaak kom je tot weinig en over dat onvermogen heb ik het ook in deze voorstelling.”

Hij is in de loop van de jaren in zijn werk niet kritischer geworden. „Nee. Soms sla ik eerder een zijpad in met een ander thema. Anders wordt het een soort hameren. Wel ben ik door het cabaret en mijn columns steeds aan het observeren.”

,,Mensen denken dat ik goed weet hoe alles werkt, maar omdat ik een behoorlijke chaoot ben, loop ik tegen veel dingen aan. Daarover schrijf ik ook. Kloppen dingen wel en waar wringt het? Ook weer dat onvermogen.”

Cabaret

’Onder de streep’ door Jasper van Kuijk. Regie: Pim van Alten, donderdag 29 september in De Speeldoos in Baarn en 2 november in de Boerderij in Huizen.www.jaspervankuijk.nl.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.