In memoriam: Fabiënne Lam (1999-2018)

De dood van Fabiënne Lam na fatale parachutesprong maakt veel los op het Comenius College in Hilversum.

Annemarie de Jong
Hilversum

Lang blond haar en een stralende glimlach. Een vrolijke foto op het videoscherm in de hal van het Comenius College.

Schokkend is het contrast met de tekst erbij: ’Met verslagenheid namen wij kennis van het tragische overlijden van onze oud-leerling Fabiënne Lam, na een noodlottige val met haar parachute.’

Scholieren met rugtassen schieten voorbij. Snel naar de volgende les. Maar de ogen van Gert van den Heuvel - afdelingsleider havo bovenbouw - staren naar het scherm. Met een zucht draait hij zich om. Eigenlijk kan hij het nog niet bevatten. „Een van de liefste leerlingen van de school. Haar moeder zei treffend: ’Ze heeft zoveel mensen geraakt in haar leven’.”

De negentienjarige Hilversumse raakte levensbedreigend gewond bij een sprong bij vliegveld Teuge en overleed in het ziekenhuis. „Ze was betrokken en toonde interesse in iedereen. Maakte vaak een praatje met leraren”, vertelt Van den Heuvel. Of zoals een collega zei: „Ik vond het altijd gezellig als ze even kwam babbelen en haar overlijden raakt me om de één of andere reden extra erg. Het zal wel komen omdat ze gewoon in en in goed was.”

Zachtaardig

Een andere leraar herinnert zich dat ze ’verlegen en stilletjes’ in de brugklas kwam. „Jaar na jaar zag je haar opbloeien en werd zichtbaar dat ze een heel gevoelig, zachtaardig, slim en lief meisje was, dat echt nadacht over dingen.”

Docenten beschrijven haar als ’energiek, positief, open, levenslustig, een doorzetter en zorgzaam’. Van den Heuvel: „Zelfs na haar overlijden heeft ze nog mensen geholpen door organen af te staan. Ze bekommerde zich om anderen.” Hij denkt terug aan de periode dat de geliefde leraar Engels Walther Könings ziek was. „Walther lag in een hospice en ontving eigenlijk geen bezoek meer. Maar Fabiënne bracht hem een beertje. Vroeg ze niet, ze ging gewoon. Kwam uit haar hart. Die oprechtheid stond in haar ogen. Dat beertje is heel bijzonder voor zijn familie.”

Als ’secondant’ in een brugklas neemt Fabiënne jongere leerlingen op sleeptouw. „Bij activiteiten deed ze het liefste zelf mee, in plaats van aan de kant te staan.” Ze biedt zich ook aan als klassenvertegenwoordiger. „Deze taak nam ze erg serieus.” Een meisje met een groot rechtvaardigheidsgevoel. „Als ze bijvoorbeeld strafwerk kreeg waar ze niet achterstond, dan maakte ze het ook niet”, memoreert een leraar.

Grote impact

Parachutespringen is haar passie. Van den Heuvel: „Vond ze fantastisch en daar vertelde ze enthousiast over. Cool vond ik dat.” In oktober 2015 is ze erbij als een negentienjarige parachutist verongelukt op Vliegveld Hilversum. „Had grote impact op haar. Ze was zwaar aangeslagen. Toch kroop ze niet in een hoekje weg. Het weerhield haar er niet van door te gaan met parachutespringen.”

Fabi, zoals ze liefkozend wordt genoemd, is creatief, sociaal en spreekt vaak af met vriendinnen. Ook bij de scouting is iedereen dol op haar. Een bijbaantje bij New York Pizza kost veel tijd. Leraren vinden dat ze soms teveel hooi op haar vork neemt. Eigenlijk wil ze hartchirurg worden. Na haar havo-examen begint ze met de opleiding voor operatieassistent aan de VUmc Amstel Academie. ,,Iemand met duidelijk een eigen wil”, zegt Van den Heuvel.

Voorafgaand aan de uitvaart maandag maken parachutisten een herdenkingssprong boven vliegveld Hilversum. ,,De wereld is een mooi mens verloren.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.