Twee verdachten schuldig aan moord Visser/Severein

ANP
MURCIA

De 39-jarige Spanjaard Juan C. en de Roemeen Valentin I. (62) zijn schuldig verklaard aan de moord op Ingrid Visser en Lodewijk Severein in mei 2013. De jury achtte bewezen dat het tweetal direct de hand had in de dood van de volleybalster en haar partner.

Een tweede Roemeen, Constantin S. (50) is niet schuldig bevonden aan moord. Op het moment dat de Nederlanders om het leven werden gebracht was hij op de bovenverdieping van het huis. De jury achtte wel bewezen dat hij medeplichtig was aan het in stukken snijden van de lichamen, blijkt uit de donderdag bekendgemaakte conclusie van de volksjury bij het Provinciale Hof in Murcia (Zuidoost-Spanje).

De voorzitter van de rechtbank, rechter Enrique Domínguez, gaat de komende dagen het vonnis opstellen met de strafmaat.

Volgens de jury was Juan C. het brein achter de dubbele moord. Juan C. was financieel manager bij de volleybalclub CAV Murcia waarbij Visser van 2009 tot 2011 speelde. Hij had een zakelijk geschil met het Nederlandse stel. Een vierde verdachte in de zaak (Serafin de A.), de eigenaar van de boomgaard waar de lichamen van Severein en Visser werden begraven, werd vrijgesproken door de jury. Hij heeft zich volgens de jury niet schuldig gemaakt aan toedekking van het misdrijf.

De uitspraak leidde tot veel ophef in de rechtszaal. Nabestaanden reageerden onthutst op het oordeel.

Het Openbaar Ministerie en de advocaat van de families, Miriam van de Velde, verklaarden na afloop verrast te zijn door het vonnis. Er lagen meer dan dertig aanwijzingen tegen de twee verdachten die de dans zijn ontsprongen. ,,Echt iets voor een juryrechtbank, het is onvoorspelbaar'', aldus aanklager Verónica Celdrán.

De twee denken dat de schuldbekentenis van de twee andere hoofdverdachten S. hebben geholpen. Ook het ontbreken van directe bewijzen kan hebben meegespeeld. Er was veel indirect bewijs en S. heeft een paar keer gelogen en zijn verhaal gewijzigd.

Het OM gaat volgens een woordvoerster zeker in beroep tegen de uitkomst in de zaak tegen Constantin S. en Serafin de A. Dat kan echter pas formeel als het definitieve vonnis inclusief strafmaat is uitgesproken door de rechtbank.

Visser en Severein woonden in Huizen, aan de Zomerkade.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.