Gooise homo’s afgeperst met foto’s

Redactie Hilversum
Hilversum

Verschillende mannen ontvingen de afgelopen week chantagebrieven met onthullende foto’s van zichzelf op een homo-ontmoetingsplaats. De afperser dreigt de foto’s te publiceren als er geen geld naar zijn rekeningnummer wordt overgemaakt. De slachtoffers komen voornamelijk uit het Gooi, de Vechtstreek, Utrecht en Flevoland.

,,Schokkend, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt’’, zegt voorzitter Erick Valk van homobelangenvereniging COC Midden Nederland. De politie vertelde hem dat de afperser in elk geval actief is op de bekende homo-ontmoetingsplek Nijpoort langs de A27 in Groenekan. Het is nog onduidelijk of de chantagefoto’s allemaal op dezelfde parkeerplaats zijn genomen.

Valk denkt te weten hoe de afperser te werk gaat. ,,Waarschijnlijk schrijft hij de nummerborden op en achterhaalt hij zo de adressen. Heel confronterend natuurlijk, om op je privé-adres zulke foto’s te ontvangen.’’

De politie wil niet zeggen hoeveel slachtoffers zich precies hebben gemeld. ,,Het zijn er meer dan een paar, maar geen tientallen’’, zegt een politiewoordvoerder. Het kan nog oplopen, want volgens de woordvoerder komen er nog steeds nieuwe meldingen bij. De politie onderzoekt de zaak en roept alle slachtoffers op zich te melden.

Valk sluit zich daar bij aan en plaatste de oproep van de politie op de site van de homobelangenvereniging. ,,Ik vind het heel belangrijk, dat iedereen die zo’n brief heeft ontvangen aangifte doet. Dit mag niet getolereerd worden’’, zegt Valk.

Toch begrijpt de voorzitter het ook als slachtoffers zich stilhouden ,,Ik heb natuurlijk makkelijk praten. Het gaat om een kwetsbare groep, waarschijnlijk zijn de meeste foto’s van getrouwde mannen.’’ Het dubbelleven dat deze mannen leiden maakt ze volgens Valk erg chantabel. ,,Ze zitten in een lastig pakket.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.