Huizer mannen zijn gek op treintjes

Casper van den Broek
Huizen

,,Je praat er in gezelschap eigenlijk altijd een beetje besmuikt over,” zegt ‘oudere jongere’ Henk Brandsma van de ModelSpoorClub Huizen. ,,Want er lijkt een beetje een taboe op te rusten als volwassen mannen zeggen dat ze met treintjes spelen.’’  ,,Maar komt het aan de orde’’, vervolgt de enthousiasteling, ,,dan blijken heel wat ‘oudere jongeren’ een zwak voor treintjes te hebben.”

Dat bleek wel bij het open huis dat de ModelSpoorClub Huizen afgelopen weekend hield in haar gehuurde clubruimte in gebouw ’t Lopertje aan de Jan van Galenstraat. Heel wat ‘oudere jongeren’ die zo in de jaren zeventig bovenaan hun verlanglijstje voor Sinterklaas een modelspoorbaan, liefst van het merk Märklin, hadden staan, kwamen even wat nostalgie opsnuiven. ,,En zich aanmelden als lid van de club,” meldt een tevreden bestuurslid.

De basis voor de ModelSpoorClub Huizen werd gelegd in de schoenenzaak van Han Landman, een in het dorp gekende treintjesliefhebber. Gesprekken met klanten en vrienden kwamen bijna altijd uit bij treintjes, en in het najaar van 2012 konden de gelijkgestemde geesten in een oud kinderdagverblijf aan de Slotplaats de ModelSpoorClub Huizen beginnen.

Bouwen

,,Toen begin 2013 dit schoolgebouwtje leeg kwam, werd het door de gemeente bestemd voor het onderbrengen van kleine verenigingen als Sport en Genoegen en de siervogelclub Vogelvreugd. Ook wij konden hier een ruimte huren, waar we nu elke dinsdagavond vanaf een uur of zeven bij elkaar komen.”

En dan niet alleen om met treintjes te rijden, maar ook om te bouwen aan de baan, het baanlandschap en de gebouwen. Zo zijn er concrete plannen om, bij het ontbreken van een Huizer treinstation, het voormalig hoofdstation van Utrecht na te bouwen.

Thuis bewaren

De baan wordt voornamelijk gebouwd door Henk Brandsma, volgens het M-track systeem. ,,Dat is een universeel systeem van aan elkaar te koppelen baanbakken, die wij als we naar een andere club gaan dan aan hun baan kubben koppelen. Op de H0-baan (schaal 1:87) rijden de leden met voornamelijk hun eigen NS-miniatuurtreinen, die ze na afloop weer meenemen en thuis bewaren.’’

,,Het is trouwens ook interessant voor de huidige jeugd, die vooral interesse lijkt te hebben voor computerspelletjes’’, aldus Brandsma. ,,Want zo’n modelspoorbaan is tegenwoordig gedigitaliseerd en de treinenloop is met computerprogramma’s te sturen. Daardoor is er ook weer jeugd die de treintjes ontdekt."

Voor info: Facebook, onder ModelSpoorClubHuizen

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.