Video: De eerste Gooise Koetsentocht

De eerste Gooische Koetsentocht vertrekt bij De Tafelberg.© Peter Schat

Peter Schat
Blaricum

Rond restaurant De Tafelberg ruikt, klinkt en ziet het er deze woensdag heel nostalgisch uit, bij de start van de eerste Gooische Koetsentocht.

Vijf span paarden staan opgesteld voor vijf prachtig gerestaureerde omnibussen en koetsen, waar ruim zestig passagiers een plek in zoeken. Veel van hen gekleed in stijl: hoedjes voor klassiek geklede dames, strohoeden voor heren in bandplooi en blazer. Ze komen uit bedrijfsleven, cultuur, horeca en politiek en hebben gemeen dat ze 165 euro over hebben voor het goede doel dat aan de rit is vastgeknoopt: The Elephant Family. De vrijwilligersorganisatie voor beschermen van de Aziatische olifant.

De Larense tandarts en ondernemer Eva Müller wil van de koetsentocht een jaarlijks evenement maken. ,,Nu hebben we losse kaarten verkocht via onze netwerken, we willen eigenlijk per koets een sponsor zoeken, bedrijven bijvoorbeeld, die hun relaties op een rit kunnen trakteren. Zo kan de stoet ook aangroeien tot een lang lint.’’ Soester Martijn Koolhoven hielp haar met de publiciteit: ,,Dit is een prelude voor 2018, Eva heeft dit op z’n korte termijn georganiseerd. Met de tocht van volgend jaar beginnen we eerder.’’

Bubbels

Müller heeft een set medevrijwilligers ingeschakeld, om te zorgen dat de tocht op rolletjes loopt. Gasten krijgen bij ontvangst bubbels en een taartje, Mylene Hanson zingt jazz en Theo Kazemier maakt in zijn witte schildersoveral en portret van iedere gast ’op zijn manier’. Verkeersregelaars zorgen dat op de weg alles goed gaat. De oprichtster van de Gooise businessclub voor zorgondernemers All-younity en eigenaar van tandartspraktijk Dental Art blijft stralend lachen, al zijn de door Cor van Zadelhoff en stal Wouters beschikbaar gestelde koetsen iets verlaat en ziet de lucht er dreigend uit. Op het moment van vertrek zoekt ze centraal op het bovendek van de voorste koets een plek, breekt de zon door en zetten de paardenvoeten zich klikklakkend op weg. ,,Eva! Eva! roept een fotograaf om haar goed in beeld te krijgen op dit unieke moment.

De tocht voert naar het centrum van Blaricum en zo verder richting Huizen en Laren. Telkens wordt halt gehouden voor een versnapering en een stukje uitleg over de streek. Zo vertelt Frans Ruijter iets over de historische boerderij waar Sociëteit Wexx gevestigd is en zingt operazangeres Tania van Raai een lied bij het vennetje bij de Hut van Mie. Bij Singer houdt men halt bij de beschilderde olifanten van ’The elephant parade’. Immers, de gasten hebben met hun bijdrage gezamenlijk een exemplaar gekocht, dat op 30 september bij de veiling in Laren onder de hamer gaat, om de Aziatische olifant voor uitsterven te behoeden.

Na nog meer stops, een lied, bekijken van kunstenaars aan het werk, wijnproeven en kaas happen strijkt het gezelschap eind van de middag weer neer bij De Tafelberg, om met fingerfood, haring en een bbq een bodem te leggen voor een avond lang optredens en netwerken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.