De kaarten zijn geschud in Wijdemeren

Jan Herman Baas
Wijdemeren

Het voorzitterschap van de commissie Ruimte en Economie of helemaal niets. En dus werd het helemaal niets. DorpsBelangen in Wijdemeren, dat na de verkiezingen vier van de tien raadszetels over heeft, moet even wennen aan de nieuwe verhoudingen.

Niet Ria Hennis, maar Sieta Vermeulen (VVD) wordt voorzitter van de commissie van de gemeenteraad waarin doorgaans de belangrijkste zaken van de dorpen worden gedaan. Naar verluidt voelde DorpsBelangen weinig voor een ander voorzitterschap en zo werden vorige week alle plekken verdeeld door de nieuwe coalitiepartijen CDA, VVD en de combinatie PvdA/GroenLinks.

Troost

Jan Willem Nienhuis (CDA) mag voorzitter worden van de opgetuigde commissie Maatschappelijke en Sociale Zaken, en Herman Veldhuisen (CDA) doet Bestuur en Middelen. Schamele troost is het vice-voorzitterschap van René Voigt van de gemeenteraad. De raadsnestor komt echter alleen in actie als burgemeester Martijn Smit verhinderd is. De eerste echte gemeenteraad na de verkiezingen, waarin alle taken voor de komende jaren werden verdeeld, was er een van stekeligheden.

Macht

DorpsBelangen heeft niet langer de macht van het getal (twee van de vier raadsleden waren bovendien afwezig) en Joost Boermans (D66) die het wethoudersbestaan tegen zijn zin moest verruilen voor een fractievoorzitterschap, zoekt nog naar een nieuwe rol. Nukkigheid zal hem daarbij niet helpen.

Zoals VVD’er Martin Vuyk schreef in de Wijdemeerse Webkrant: ,,Kom raadsleden van DB en D66, schudt de zurigheid van je af en ga volwassen meedoen, we hebben ook jullie positieve inbreng hard nodig, de ruimte wordt je gegund, maar pak deze dan wel aan.’’ De opstelling van Theo Reijn (CDA), nu als wethouder al een triomfalistische onderkoning, kan mogelijk als voorbeeld dienen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.