Geldloper pikte 177.000 euro uit Hilversumse geldautomaten

Foto ANP© Foto ANP

Henk Runhaar
Hilversum

De officier van justitie heeft zestien maanden celstraf geëist tegen de 37-jarige Sebastiaan Z. uit Haarlem die volgens justitie in 2013 als geldloper van Brink's 177.000 euro zou hebben verduisterd uit twee geldautomaten in Hilversum.

De verdediging spreekt van eenzijdig recherchewerk en een tendentieus onderzoek. Zij vroeg dinsdagmiddag de rechtbank Amsterdam Z. vrij te spreken van alle beschuldigingen.

,,Iedereen kan het geld hebben weggenomen.”

oos verweert Z. zich tegen de beschuldiging van de officier van justitie dat hij rond 11 juni 2013 bij twee SNS pinautomaten aan de Kapittelweg en de Jan van der Heijdenstraat in Hilversum als geldloper van Brink's geld zou hebben verduisterd. Op 14 juni meldden twee collega’s dat er bij de ene automaat 66.000 euro weg was en bij de ander zelf 110.000 euro. Volgens Brink's was Z. de dader, omdat op de dagen daarvoor niemand iets was opgevallen.

Ontslag

De officier van justitie geeft toe dat de verdenking van Brink's alleen niet overtuigend genoeg is. Er is volgens hem nog meer. Zo meldde Z. zich daags na de ontdekking ziek, kreeg hij een hoogoplopende ruzie toe hij er over werd aangesproken en nam hij uiteindelijk ontslag.

Logisch, aldus de verdediging. Je wilt niet langer werken in een omgeving waarin iedereen je beschuldigt van iets wat je niet hebt gedaan.

En er kwam bij dat Z. kritisch was. Hij werkte tien jaar voor Brink's als geldloper voor particulieren en bedrijven, toen hem begin 2013 plots werd gezegd dat hij ook de geldautomaten van banken moest bijvullen. Z. was het daar niet mee eens. Hij had daarvoor niet de juiste opleiding, werd niet extra beveiligd en had ook geen telapparaat om te checken hoeveel geld er in en uit de automaten ging.

Gevaarlijk

Z. gaf aan het werk gevaarlijk en oncontroleerbaar te vinden. Maar klagen had volgens de Haarlemmer geen zin. Zijn werkgever Brink's had hem te kennen gegeven dat hij kon vertrekken als het hem niet beviel.

In februari 2014 werd Z. opgepakt. Justitie en politie waren net als Brink's overtuigd dat Z. het geld had meegenomen. Alleen, de vraag bleef, hoe kon Z. het geld ongemerkt meenemen en waar had hij het geld gelaten. 177.000 euro in contanten is volgens Z. net zo zwaar als twintig bakstenen en past met geen mogelijkheid in jas- of broekzakken. Daarnaast heeft justitie geen contanten bij Z. thuis aangetroffen of buitensporige uitgaven waargenomen.

Fout

De verdediging vindt dat justitie een grote fout heeft gemaakt door er vanaf het begin vanuit te gaan dat Z. de dader is. Potentiële andere verdachten zijn nooit ondervraagd of onderzocht. ,,Dit onderzoek rammelt aan alle kanten. Uw rechtbank kan niet anders dan mijn cliënt vrijspreken”, aldus de raadsman van Z.

De rechtbank doet binnen nu en twee weken uitspraak.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.