Pastoor Dresmé zegent appartementenpastorie in met wijwater

Annemarie de Jong
Hilversum

Zwaaiend met de wijwaterkwast zegent pastoor Jules Dresmé de buitenmuren in van de verbouwde voormalige pastorie achter de Onze Lieve Vrouw-Verrijzeniskerk.

,,Geen garantie dat eventuele scheuren gedicht worden’’, grapt de Hilversummer. Hij wenst de nieuwe bewoners ’harmonie, geluk en rust’ toe.

Het monument met glas-in-loodramen aan de Koninginneweg 40 is gerenoveerd. Binnen herbergt het pand vijf ’levensloopbestendige’ appartementen mét lift. Bestemd voor ouderen die ’lichte zorg’ nodig hebben.

De huur varieert van 1250 tot 1500 euro, inclusief servicekosten. ,,Het eerste project van het bisdom (Haarlem-Amsterdam, red.) dat door een kerkbestuur zelf is ontwikkeld’’, zegt Dresmé.

Huishoudster

Voor bewoonster Vera Knol voelt het ’als thuiskomen’. De voormalig huishoudster van pastoor Stef de Wit woonde 33 jaar in de pastorie. Zeven jaar geleden verhuisde ze met de pastoor mee naar Loosdrecht.

Vera Knol staat te trappelen om in augustus haar woning met hoge plafonds en uitzicht op de pastorietuin te betrekken. ,,Ik kan niet wachten. Jammer dat Stef niet meer leeft’’, verzucht ze.

Leiendak

Voor de renovatie is Antoine van der Laan van AMS projectontwikkeling uit Huizen ingeschakeld. Hij noemt de herbestemming van kerkelijk erfgoed ’geslaagd’. De jaren-zeventig-uitbouw is gesloopt, het leiendak vernieuwd en twee passende aanbouwen zijn verrezen.

Zeven jaar stond de pastorie leeg. ,,Toen gebeurden er dingen die God verboden heeft.’’ Ook de buurt is blij met de metamorfose.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.