'Dascha heeft vlak voor haar dood rondgedwaald in Hilversum'

Danja Koeleman
Hilversum

De 16-jarige Dascha Graafsma, die zaterdag 28 november om het leven kwam in Hilversum, heeft vlak voor haar dood urenlang door de stad gedwaald.

Dat zegt een woordvoerster van Stichting Signi Zoekhonden tegen RTV NH. Met de hulp van speurhonden is een reconstructie gemaakt van de looproute van Dascha op de betreffende avond. Op een paar plekken heeft ze stilgestaan.

"Het is voor de familie heel belangrijk om te weten wat er de laatste uren is gebeurd. Voor de familie is het ook heel belangrijk om te weten of ze bijvoorbeeld in een auto is gestapt. Het blijkt dat ze op een paar plekken heeft lopen ronddwalen in Hilversum, ze heeft meerdere rondjes gelopen. Een beetje gezigzagd."

Spoorlijn

De stichting volgde met speurhond Pebble haar spoor vanaf de dancing, waar ze eerder op de avond was. ,,De hond volgde haar spoor. Het is duidelijk dat ze door Hilversum aan het dwalen is geweest in het gebied rond de dancing. Op een bepaald moment ging ze richting huis.

Vandaar ging ze op een gegeven moment het bos in en kwam ze bij de spoorlijn uit. Maar je kan er daar niet over. Ze liep langs de spoorlijn naar de spoorwegovergang. Daar hield het spoor op. We wilden de hond nog verder laten zoeken aan de andere kant, maar hij wilde terug naar de overgang’’, aldus Jeanette Kruit van de Stichting Signi.

Nu de looproute van Dascha bekend is, kunnen er beelden van bewakingscamera's bekeken worden. Daaruit blijkt of ze wellicht gezelschap had van iemand anders.

Oproep

Peter R. de Vries deed in RTL Boulevard een oproep aan mensen die langs de door Dascha gelopen route wonen of werken om beelden van eventuele beveiligingscamera’s te bekijken. Mogelijk is het meisje op beelden van deze camera’s te zien. De Vries is woordvoerder van de familie van Dascha en vroeg de stichting Signi een hond in te zetten. De uitkomsten van de zoektocht van hond Pebble laten volgens De Vries zien dat Dascha niet door iemand in een auto is meegenomen, maar dat ze zelf de route heeft gelopen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.