Wéér gaan de rijken voor

Floris Noort
Hilversum

Burgemeester en wethouders van Hilversum blijven erbij: 's winters worden bij sneeuw en gladheid de welvarendste wijken beter geholpen dan de buurten waar Jan met de Pet woont.

Dat blijkt uit het 'Plan van aanpak gladheidsbestrijding 2015/2016' dat b en w deze week hebben goedgekeurd. Eerstverantwoordelijke voor de gladheidsbestrijding is wethouder Nicolien van Vroonhoven (CDA).

Net als de afgelopen winters wordt in postcodegebied 1217 (Noordwestelijke villagebieden) vrijwel elke straat gestrooid, terwijl in Hilversum-Noord en Over 't Spoor (grofweg de postcodegebieden 1221 en 1222) tal van straten pas na dagen door strooiploegen onder handen worden genomen.

Eind 2013 publiceerde deze krant een uitgebreide analyse van de strooiroutes. Daaruit bleek dat in de wijken Trompenberg en Boomberg heel snel ook allerlei straten worden gestrooid waar dat niet nodig is vanwege bijvoorbeeld een school of een verzorgingshuis. Toenmalig wethouder Beernoud Mooijen (VVD) verweerde zich door de gemeenteraad te vertellen dat de gemeente 'niet sociale tweedeling als uitgangspunt hanteert'.

Afgelopen winter zat er een nieuw college - met daarin nog steeds VVD en D66 maar ook CDA en SP - maar voor de strooiroutes maakte dat geen verschil. Ook voor komende winter zijn geen opvallende wijzigingen in de strooiroutes gepland.

Net als vorig jaar wordt de komende maanden op de gemeentewerf aan de 1e Loswal een werkvoorraad van ongeveer 750 ton strooizout opgeslagen. Bij de leverancier in Moerdijk ligt nog een strategische voorraad van 1250 ton. Dat zout mag niet aan een andere afnemer worden geleverd. In totaal kan Hilversum dus beschikken over 2000 ton strooizout. Afgelopen winter werd 650 ton uitgestrooid, in de strenge winter 2012/2013 was dat 1865 ton.

Is de strategische voorraad in Moerdijk geslonken tot 500 ton, dan wordt die in overleg met wethouder Van Vroonhoven alleen in extreme omstandigheden ingezet.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.