Buurtbus:tijd dringtvoor Syntus

Hans van Keken
Soest

Vervoersbedrijf Syntus wacht met samengeknepen billen op de uitspraak van de economische bestuursrechter, in het conflict rond de concessie voor het streekvervoer. De tijd dringt.

Connexxion sleepte de provincie, dat het streekvervoer aan Syntus gunde, voor de rechter. Onder meer omdat Syntus een buurtbus wil gaan exploiteren. Connexxion stelt dat zij daar én een exclusief recht op heeft, én dat Syntus met die bus - hij moet ook naar Tergooi (Blaricum) rijden - de provinciegrens zal overschrijden. Dat zou niet mogen omdat het een provinciale gunning is. Overigens zou de Buurtbus slechts één procent van het totale klantenaantal vervoeren. De rechtszaak bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) diende maandag, de rechtbank zal binnen zes weken uitspraak doen.

Toch moet al op 11 december de nieuwe dienstregeling ingaan. „We gaan gewoon door, hoor. We zijn volop bezig met implementeren”, zegt Syntus-woordvoerster Hanneke Ruiter. Ze bevestigt dat er op de nieuwe Buurtbus vrijwillige chauffeurs moeten rijden. Via onder meer een advertentie in een lokaal blad werden belangstellenden gevraagd te reageren. „Door op deze manier te werken, kunnen we het vervoer voor een aantal kernen behouden”, legt ze uit.

Het bedrijf is volgens haar nog altijd naarstig op zoek naar vrijwilligers. „Het gaat dan vooral om 50-plussers, die het leuk vinden om actief te blijven. Ook in regio’s als Twente en de Veluwe werken we al zo.” Plan is dat net als elders ook in Eemland een vereniging het vervoer met de Buurtbus gaat regelen. „Dat wordt dan een hechte club mensen, die los van het werk ook activiteiten als bijvoorbeeld een bingo organiseert. Een goed voorbeeld van een participatiesamenleving.”

Voor deze regio zouden in totaal meer dan twintig vrijwilligers nodig zijn. Hoe het met de werving staat, wil Ruiter niet vertellen. „De rechtszaak loopt”, verklaart ze. „Wat nu in de media verschijnt kan problemen geven. Maar zodra er een uitspraak is van de rechter gaan we helemaal los. Daar hebben we dan nog een paar weken voor.” Ze zegt te hopen dat de rechter binnen drie, vier weken een uitspraak heeft.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.