'Pieperspark' heet vanaf Bevrijdingsdag Burgemeester Klaarenbeekpark

Peter Schat
Blaricum

Hij bracht lijn in de straatnaamgeving, memoreert Frans Ruijter van het Blaricumse 4/5 Mei Comité voorafgaand aan de onthulling van de kersverse straatnaam. Maar dat de naam van burgemeester Jan Klaarenbeek zelf nog eens op de blauwe Blaricumse straatnaamborden zou prijken, daarin was niet voorzien.

Of misschien toch? Want het plantsoen vlak bij zijn toenmalige ambtswoning, tussen kerk en oorlogsmonument, kreeg nooit een naam. Officieus sprak de volksmond van ’Pieperspark’. Sinds Bevrijdingsdag 2015 heet het echter Burgemeester Klaarenbeekpark. ,,En we zijn er heel erg trots op’’, reageert Laarder Paul Vermeer, een van de kleinkinderen van Klaarenbeek, die met enkele medenazaten bij de onthulling was uitgenodigd. Zelf was hij vijf toen zijn opa in 1946 burgemeester-af was. ,,Wij hebben wel altijd begrepen dat hij veel betekend heeft voor Blaricum. Hij had een grote kring vrienden en bekenden en wij gingen als kleinkinderen vaak mee op bezoek.’’

Toen in 1922 bleek dat Blaricum zelfstandig wilde voortbestaan, Laren en Blaricum ’deelden’ een burgemeester, kwam Bussumer en telg uit een erfgooiersgeslacht Jan Klaarenbeek in aanmerking voor het ambt, vertelt Ruijter. Hij bleef met een tussenpoos aan tot 1946, waarna hij voorzitter werd van Stad en Lande van Gooiland, de erfgooiersvereniging. In 1954 werd hij toen hij 70 werd koninklijk onderscheiden. Die tussenpoos was in de oorlog, wist Ruijter. ,,Hij werd als oorlogsburgemeester gevangen gezet en vervangen door Knipscheer, de NSB-burgemeester.’’ In 1945 keerde Klaarenbeek nog even terug.

,,Hij is de langstzittende burgemeester van Blaricum’’, zegt burgemeester Joan de Zwart- Bloch. ,,Tot nu toe’’, voegt ze er veelbetekenend aan toe. Vervolgens neemt de verre opvolgster van Klaarenbeek samen met ereburgeres en langdurig bestuurslid van de Oranjevereniging Aty Lindeman-Strengholt het op zich de naamborden te onthullen. Onder het bord voltrekt zich een mini-familiereünie van een handvol nazaten van hem. Het publiek wordt door het vlotte zingen van koor The Ambrosians terug naar de feesttent gelokt, tot de hemelsluizen weer eens goed worden opengezet.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.