Haat en liefde voor Rondje Texel

Karel Begemann tijdens de voorbereiding op de Ronde om Texel, met zijn maat Oscar Zeekant (rechts).

Karel Begemann tijdens de voorbereiding op de Ronde om Texel, met zijn maat Oscar Zeekant (rechts).© Foto Natasha Smit

Natasha Smit
Texel

Als zeiler en als coach wil Karel Begemann (26) de top van de wereld bereiken. De Olympische Spelen van Rio heeft hij inmiddels uit zijn hoofd gezet, maar de Ronde om Texel wil hij maar al te graag nog een keer winnen. „Op snelheid kunnen we die andere catamarans verslaan”, meent hij. „Daar zijn Oscar Zeekant en ik ervaren genoeg voor.”

Het Rondje om Texel. Eigenlijk vind Karel Begemann er niets aan. De eerste keer dat hij het rondje om het grootste Waddeneiland probeerde te voltooien, deed hij er maar liefst zeveneneenhalf uur over. De tweede keer verliep redelijk normaal (3,5 uur), de derde keer ging de race niet door, omdat er te weinig wind was. En de vierde keer liep zijn catamaran vast op het wad en is er een Tornado (een andere catamaran) dwars over hem heen gevaren. „Ik kon die ’cat’ nog maar net ontwijken”, vertelt de zieler uit Loenen aan de Vecht. „Maar Oscar, mijn zeilmaat, viel hard naar beneden en heeft zich toen nog aardig bezeerd.”

Hij heeft een haat-liefde verhouding met werelds grootste catamaranrace, waarin het flink kan spoken. Vorig jaar stormde het flink rondom het eiland en zorgde de hoge golven voor flink wat spektakel: „We lagen op koers om te winnen, totdat we vlak voor de finish te veel risico namen en omsloegen. We zetten de spinaker te vroeg in en gingen in een steile golf over de kop. Dat was natuurlijk flink balen, want we hadden de race graag nog eens gewonnen.”

Eerder, in 2013 schreven Karel Begemann en Oscar Zeekant de prestigieuze catamaranrace wél op hun naam. Vlak voordat de zeiler uit Loenen aan de Vecht, die als klein jochie had leren zeilen op de Loosdrechtse plassen, met zijn olympische campagne begon, won hij nog ’even’ de Ronde om Texel, die in 39 jaar tijd is uitgegroeid tot ’s werelds grootste catamaran-zeilrace. „Dat was een prachtige ervaring”, zegt hij. „En ik zou het rondje graag nog keer winnen. Maar dan moet er wel wat meer wind komen dan nu. Als er een flinke bries op zee staat, dan zijn wij op ons best.”

De hoge golven, de verraderlijke zandbanken op het Wad en de zware stroming bij het Marsdiep, in zijn acht deelnames heeft Karel Begemann het allemaal al een keer meegemaakt en weet hij precies hoe hij met de moeilijke omstandigheden moet omgaan. „Het grootste gevaar zijn de zandbanken”, zegt hij. „In die ondiepe wateren wordt de race gewonnen of verloren. Als je even verkeerd vaart, dan loopt je vast op een zandbank en dan is je race voorbij. Met onze lange zwaarden kunnen we daar goed over de kop gaan.”

Als bemanning moet Begemann vandaag ook weer goed op zijn stuurman Oscar Zeekant kunnen vertrouwen. Terwijl Begemann zich op het trimmen van de zeilen concentreert, houdt Zeekant zich bezig met het sturen van de boot. „We zijn een team, hè”, zegt hij. „Onze communicatie aan boord moet goed zijn. Na al die jaren zijn Oscar en ik wel wat gewend, hoor. We hebben wel voor grotere avonturen gestaan.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal